Un marș al neonaziştilor din Bulgaria, interzis de autorităţi

best auto leo vaslui

Autorităţile bulgare au interzis un marş cu torţe programat în centrul Sofiei în memoria unui general care a condus Uniunea Legiunilor Naţionale Bulgare (pro-nazistă), în timpul celui de-al Doilea Răboi Mondial, relatează News.ro.

Procuratura Generală le-a cerut sâmbătă seara, cu câteva ore înainte de marş, primarului Sofiei şi Ministerului de Interne ”să asigure menţinerea ordinii publice şi protecţia drepturilor publicului înaintea Marşului Lukov”.

Acest marş a fost condamnat de organizaţii de apărarea drepturilor omului, partide şi ambasade, care-i acuză pe organizatori de promovarea rasismului, xenofobiei şi antisemitism.

Mai mulți simpatizanți naţionalişti s-au adunat în faţa sediului procuraturii, în semn de protest faţă de restricţii. În paralel, zeci de activişti antifascişti au organizat o contramanifestaţie la care au cerut ca interzicerea neonaziştilor.

Poliţia, prezentă masiv pe străzi, a împiedicat ciocniri între cele două tabere.

Marşul – organizat anual începând din 2003 – atrage susţinători naţionalişti ai generalului Hristo Lukov, care a susţinut Germania nazistă în timpul celeui de-al Doilea Război General, asasinat de către rezistenţa antifascistă. Generalul Hristo Lukov a fost ministru de Război în perioada 1935-1938 şi a condus Uniunea Legiunilor Naţionale Bulgare (pronazistă) din 1942 şi până când a fost ucis, în 1943.

Sâmbătă, poliţia a blocat accesul pe străzile din jurul locului unde a locuit Hristo Lukov la Sofia, pentru a-i împiedica pe naţionalişti să organizeze o ceremonie în memoria generalului, care, în ultimii ani, a fost punctul culminant al marşului.

Bulgaria înregistrează o prezenţa tot mai mare a naţionaliştilor de extremă dreapta, iar ”Marşul Lukov” este cel mai important eveniment public al acestora.

sursa:G4media.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.