USR: ASF, stat în stat? Şefii Autorităţii nu vin în Parlament şi refuză să spună câţi bani iau pe lună

best auto leo vaslui

USR acuză coaliţia PSD şi PNL că îi protejează pe şefii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) care refuză să vină în Parlament să explice românilor de ce preţurile poliţelor RCA sunt atât de mari şi ce măsuri au luat. „Cum refuză şi să spună câţi bani încasează pe lună pentru a nu-şi face treaba şi a închide ochii la ce se întâmplă pe piaţa asigurărilor din România”, adaugă partidul, în comunicatul de presă.

O nouă cerere ca şefii ASF să vină în Parlament a fost depusă de USR vinerea trecută, după ce alte două solicitări au fost băgate la sertar de PSD şi PNL, mai indică sursa citată.

USR mai spune că secretomania care înconjoară activitatea ASF este cu atât mare când e vorba de sumele încasate de membrii Consiliului ASF cu titlu de salarii, sporuri, locuinţă de serviciu, cazare, diurnă etc.

„Am ajuns să chem în instanţă ASF ca să prezinte date ce ar trebui să fie publice. Le-am solicitat contractul colectiv de muncă pentru a vedea dacă se confirmă informaţia că, pentru a nu-şi creşte salariile şi să iasă discuţii, cei de la ASF şi-au adăugat două salarii pe an. Adică, iau 14 salarii pe an. După ce am câştigat în prima instanţă, ASF a făcut recurs, ca să nu vedem cât câştigă şi ce sporuri au. Iar Agenţia Naţională de Integritate, care ar trebui să sancţioneze această secretomanie, nu intervine, pentru că este, de asemenea, controlată politic şi e asmuţită împotriva duşmanilor politici”, declară Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei, conform sursei menţionate.

Deputatul USR Claudiu Năsui a solicitat în mai multe rânduri conducerii ASF – atât prin interpelare parlamentară, cât şi în calitate de membru al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci – să prezinte contractul colectiv de muncă din Autoritate, implicit informaţii despre banii plătiţi lunar.

În urma acestui refuz, deputatul USR a solicitat datele în baza Legii 544 privind accesul la informaţiile de interes public.

„Când şi de data aceasta conducerea ASF a ignorat legea, Claudiu Năsui a chemat ASF în instanţă. În noiembrie 2022, Tribunalul Bucureşti i-a dat câştig de cauză şi a obligat ASF să prezinte contractul colectiv de muncă, cheltuielile cu locuinţa de serviciu, cazarea, diurna şi transportul membrilor Consiliului ASF, precum şi lista sporurilor, bonusurilor şi altor drepturi băneşti oferite salariaţilor ASF”, conchide sursa amintită.

Sursă:news.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.