Val de demisii și demiteri în conducerea Ucrainei, în urma scandalurilor de corupție din ultimele zile: Oficialii de la toate nivelurile au fost avertizați în mod constant să se concentreze pe război

best auto leo vaslui

Un val de demisii la vârful conducerii Ucrainei a avut loc marți, unde un consilier de top, patru miniștri adjuncți și cinci guvernatori regionali au părăsit funcțiile, conform BBC.

Demisiile acestora au loc pe fondul unei campanii anticorupție lansată de conducerea Ucrainei.

Recent, autoritățile s-au confruntat cu afirmații de luare de mită, rapoarte despre oficiali care cumpără alimente la suprapreț, iar o persoană a fost acuzată că duce un stil de viață extravagant.

Consilierul principal Mykhailo Podolyak a spus că Zelenski răspunde unei „cereri cheie a publicului” conform căreia justiția ar trebui să se aplice tuturor.

Președintele a interzis deja oficialilor de stat să părăsească țara, cu excepția cazului în care aceștia fac parte din delegații oficiale și se deplasează în interes de serviciu.

Primul care a demisionat marți a fost Kyrylo Timoșenko, șeful adjunct al biroului președintelui, care a supravegheat politica regională și a lucrat anterior la campania electorală a lui Volodimir Zelenski.

După ce Rusia și-a lansat invazia Ucrainei în februarie anul trecut, acesta și-a asumat rolul de purtător de cuvânt al Guvernului.

Timoșenko a fost acuzat de jurnaliștii de investigație ucraineni că a folosit mai multe mașini scumpe pe tot parcursul războiului.

Într-o postare pe Telegram, acesta i-a mulțumit domnului Zelenski pentru „oportunitatea de a face fapte bune în fiecare zi și în fiecare minut”.

Demisii și la vârful Apărării

Ministrul adjunct al Apărării, Vyacheslav Shapovalov, a demisionat și el, în urma unor rapoarte că a supravegheat achiziționarea de provizii militare la suprapreț de la o firmă relativ necunoscută. Departamentul a numit tranzacția ca fiind o „greșeală tehnică”..

Chiar și ministrul Apărării, Oleksii Reznikov, a fost cercetat din același motiv.

O serie de alți oficiali de rang înalt au fost demiși marți, inclusiv:

  • Procurorul general adjunct Oleskiy Symonenko
  • Ministrul adjunct al dezvoltării comunităților și teritoriilor Ivan Lukerya
  • Viceministrul Dezvoltării Comunităţilor şi Teritoriilor Viaceslav Negoda
  • Ministrul adjunct al politicii sociale Vitaliy Muzychenko
  • Guvernatorii regionali din Dnipropetrovsk, Zaporizhzhia, Kiev, Sumy și Herson

Ucraina are o istorie negativă în ceea ce privește corupția, iar în 2021 Transparency International a clasat țara pe locul 122 din 180 de țări în clasamentul statelor corupte.

Într-un mesaj de duminică, Zelenski a promis că „nu se va întoarce la ceea ce a fost în trecut, la felul în care trăiau diferiți oameni apropiați de instituțiile statului”.

Comentariile sale au urmat arestării care a avut loc sâmbătă a ministrului adjunct al infrastructurii al Ucrainei Vasyl Lozinskyi, fiind suspectat că a acceptat o mită în valoare de peste 350.000 de dolari pentru furnizarea de generatoare de curent electric. Acesta a negat acuzațiile.

David Arakhamia, șeful partidului Servitorul Poporului al lui Zelenski, a spus că oficialii corupți ar putea risca închisoare.

„Oficialii de la toate nivelurile au fost avertizați în mod constant prin canale oficiale și neoficiale: concentrați-vă pe război, ajutați victimele, reduceți birocrația și nu mai faceți afaceri dubioase.

Mulți dintre ei chiar au ascultat, dar unii, din păcate, nu au ascultat”, a spus el într-o declarație Telegram.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.