Vernisajul expoziţiei şi lansarea catalogului „Maramureș, moștenirea unui neam”

best auto leo vaslui

Marți, 27 decembrie 2022, ora 16 00, la Muzeul Etnografic al Maramureșului ,,Francis Nistor” din str. Bogdan Vodă, nr. 1, Sighetu Marmaţiei, va avea loc vernisajul expoziţiei şi lansarea catalogului ”Maramureș, moștenirea unui neam” din cadrul proiectului Romania Student Tour – program naţional de redescoperire şi promovare a valorilor patrimoniului natural şi cultural.

„Maramureș, moștenirea unui neam” ne introduce într-o lume fascinantă încărcată de tradiții și datini, o insula în inima unui neam. Ca să-ți cunoști rădăcinile, musai să treci prin Maramureș. Aici este locul în care sufletul românesc vibrează în portul strămoșesc pe care bătrâni și copii îl poartă în fiece zi de sarbatoare la biserică. Aici este locul în care încă mai vezi o vâltoare, un război de țesut, o piuă, o moară ori o palincie. E locul în care meșterii în lemn, încrustează simbolul unui neam spre nemurire, e locul în care firul se țese și culoarea răsună în cântul ce duce ecoul unei moșteniri peste vremi. Aici e locul în care Paul Bordaș are curajul să privească oglindirea rădăcinilor unui neam până în ziua de azi și să le ”lipească” pe culoarul de lumină „Fotogeografica – un sfert de veac”, ca moștenire. (artist fotograf,  Mariana Scubli)

Catalogul “Marmureș, moștenirea uni neam fost realizat de Casa de Cultură a Studenţilor Bucureşti sub egida Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, cu sprijinul comuntății RePatriot, Muzeulului Etnografic al Maramureșului ,,Francis Nistor”, UNESCO ProNatura, Școala Rădăcinilor Străbune și Centrul de Cercetare a Mediului și Efectuarea Studiilor de Impact/Universitatea București.

Până în prezent, în palmaresul programului Romania Student Tour sunt consemnate alte 13 cataloage foto de mare succes: Țunutul Padurenilor, inima de fier a Daciei StrăbuneCivilzația Mărginimii, Transilvania inima Romăniei, Dobrogea la răscrucea timpurilor, Descoperirea Naturii în Gorjul montan, Ținutul Vulcanilor, Țara dintre Crișuri, Din lumea Banatului, Haţeg – ţinutul dinozaurilor, Din tainele Bucovinei, Ţinutul Neamţului, Enigmele Buzăului, Plaiurile Vrancei.

***

Programul Romania Student Tour constituie un concept original privind redescoperirea și promovarea patrimoniului cultural și natural al României. O echipă ce renaște an de an, în urma celei mai importante competiții naționale de artă fotografică, FOTOGEOGRAFCA, pune în aplicare sub sloganul ”cine suntem și de ce vorbim românește”, un trio-dimensional „știință, pasiune, artă”. Succesul remarcabil înregistrat la numeroase evenimente culturale și de tineret în plan intern și internațional a demonstrat, pe deplin, că Romania Student Tour este un produs cultural cu consistență valoroasă și o vizibilitate notabilă. Prin fotografie, ca mediu informațional, prin modalitatea de abordare și prezentare, descoperim la România Student Tour o lume fascinantă, cu o profundă încărcătură emoțională, o Românie reală.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.