Vladimir Putin a anunțat suspendarea participarea Rusiei din noul tratat START, privind reducerea armamentului nuclear. Stoltenberg: Regretăm decizia

best auto leo vaslui

Rusia își suspendă participarea la tratatul New START, care prevede măsuri de reducere a arsenalului nuclear. Anunțul a fost făcut de către președintele Rusiei, Vladimir Putin, în cadrul unui discurs ținut în fața Adunării Federale a Rusiei.

„Trebuie să spun că azi Rusia își suspendă participarea la tratatul New START. Repet, nu se retrage din tratat, ci doar își suspendă participarea”, a spus Putin.

Potrivit Agerpres, care citează agenții de presă internațională, precum Reuters ori DPA, liderul de la Kremlin a mai spus că ‘unii oameni la Washington’ se gândesc la reluarea testelor nucleare şi că, în consecinţă, Ministerul Apărării şi corporaţia nucleară ale Rusiei ar trebui să fie pregătite să testeze arme nucleare dacă va fi nevoie.

„Desigur, nu vom face acest lucru primii. Dar, dacă Statele Unite întreprind teste, atunci o vom face şi noi. Nimeni nu ar trebui să aibă iluzii periculoase că paritatea strategică globală poate fi distrusă”, a declarat preşedintele rus.

„În urmă cu o săptămână, am semnat un decret care plasează noi sisteme strategice terestre în serviciu de luptă. Au de gând să îşi bage nasul şi acolo, sau ce? Şi cred ei că totul este atât de simplu? Ce, o să-i lăsăm înăuntru aşa, pur şi simplu?”, a spus el.

Tratatul New START a fost semnat la Praga în 2010, a intrat în vigoare la 5 februarie 2011 şi a fost prelungit în 2021 cu cinci ani imediat după ce preşedintele american Joe Biden şi-a preluat mandatul.

Tratatul limitează arsenalele nucleare ale Statelor Unite şi Rusiei la 800 lansatoare şi 1.550 de focoase de fiecare parte. Ambele părţi au atins aceste limite în 2018.

Rusia are cel mai mare arsenal de arme nucleare din lume, de aproape 6.000 de focoase, potrivit experţilor. Împreună, SUA şi Rusia deţin în jur de 90% din numărul focoaselor nucleare la nivel global, suficiente pentru a distruge planeta de mai multe ori.

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că regretă decizia Rusiei, informează Reuters.

„Este președintele Putin cel care a decis să înceapă acest război de cucerire…Se pregătește pentru și mai mult război, așa cum Putin a făcut clar azi. Putin nu trebuie să câștige. Ar fi periculos pentru securitatea noastră și pentru întreaga lume. Regret decizia Rusiei de a-și suspenda participarea la programul New Start”, a spus Stoltenberg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.