Zelenski s-a adresat participanţilor la Formul Economic de la Davos: „Livrările de tancuri occidentale trebuie să vină înainte de o nouă invazie a tancurilor ruseşti”

best auto leo vaslui

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat miercuri miliardarilor, oamenilor de afaceri şi politicienilor care participă la Forumul Economic Mondial de la Davos şi le-a spus că livrările occidentale de tancuri şi unităţi de apărare antiaeriană ar trebui să ajungă în Ucraina mai repede, înainte ca Rusia să-şi desfăşoare propriile atacuri, relatează CNN şi Reuters.

Zelenski s-a adresat prin videoconferinţă participanţilor de la Davos, iar discursul său vine cu două zile înainte ca aliaţii occidentali să se întâlnească, vineri, la baza aeriană Ramstein din Germania, în condiţiile în care marea întrebare care stă pe buzele tuturor este dacă Berlinul va permite ca tancurile sale de luptă Leopard să fie furnizate Kievului pentru a ajuta la alungarea forţelor ruseşti.

„Aprovizionarea Ucrainei cu sisteme de apărare aeriană trebuie să se facă înainte de următoarele atacuri cu rachete ale Rusiei”, a declarat Zelenski. „Livrările de tancuri occidentale trebuie să vină înainte de o nouă invazie a tancurilor ruseşti”, a punctat el.

La aproape 11 luni de când Rusia şi-a invadat vecinul, forţele Moscovei deţin teritorii în estul şi sudul Ucrainei. Luni de zile, Kievul a ţinut piept forţelor ruse pe câmpul de luptă, dar Moscova a cheltuit resurse uriaşe pentru a încerca să avanseze în est.

„Zilnic, există lupte în est. Rezistăm cu fermitate, cu hotărâre”, a declarat Zelenski.

În cadrul forumului, el a fost întrebat dacă este îngrijorat de securitatea sa personală, după ce ministrul său de interne a murit miercuri într-un accident de elicopter. El a spus că nu este îngrijorat. „Părerile mele nu s-au schimbat. Noi avem nevoie de muniţie, eu nu mă grăbesc să plec nicăieri”, a spus el.

Înainte de a-şi rosti discursul, Zelenski le-a cerut participanţilor la forum să ţină un minut de reculegere în memoria celor 14 persoane care au murit în accidentul de elicopter. Printre acestea s-au numărat ministrul de interrne, alţi oficiali de rang înalt, echipajul şi un copil.

Zelenski reafirmă prioritatea Ucrainei de a adera la NATO: Alianţa este „cea mai bună garanţie de securitate pentru noi”

Preşedintele ucrainean şi-a reiterat miercuri dorinţa ca Ucraina să adere la NATO, spunându-le liderilor reuniţi la Davos că alianţa este „cea mai bună garanţie de securitate” pentru ţara sa.

„Garanţiile de securitate se numără printre priorităţile de top pentru noi”, a declarat Zelenksi ca răspuns la o întrebare a lui Fareed Zakaria de la CNN. „Înţelegem că, în acest moment, nu suntem încă acolo, din păcate, Rusia înţelege bine acest lucru şi face tot posibilul să ne îngreuneze aderarea. Dar suntem pe drumul spre NATO, pentru că NATO este cea mai bună garanţie de securitate pentru noi, pentru ţara noastră, pentru copiii noştri”, a afirmat Zelenski.

Marţi, fostul secretar de stat american Henry Kissinger a declarat la Davos că în timp ce Ucraina trebuie sprijinită, Rusiei trebuie să i se ofere posibilitatea de a fi membră a ordinii globale. Întrebat despre comentariile lui Kissinger cu privire la locul Rusiei în lume, Zelenski a declarat: „Rusia şi-a câştigat deja un loc printre terorişti”.

„Prioritatea noastră de astăzi, sarcina noastră politică de astăzi, este să vedem că diferiţi lideri şi figuri politice, cei care sunt încă foarte relevanţi sau au fost relevanţi până de curând, recunosc marea greşeală pe care a comis-o Putin, recunosc că este vorba de o agresiune a Rusiei”, a menţionat Zelenski.

Zelenski: Lumea nu trebuie să mai ezite

El s-a folosit discursul de la Forumul Economic Mondial pentru a cere urgentarea deciziilor care să ajute ţara sa să facă faţă agresiunii ruse.

„Tirania depăşeşte democraţia. Rusia a avut nevoie de mai puţin de o secundă pentru a începe războiul. … Timpul pe care lumea liberă îl foloseşte pentru a se gândi este folosit de statul terorist pentru a ucide. Ucraina şi aliaţii săi îi opun rezistenţă de aproape un an, această perioadă a dovedit că toate acţiunile noastre prompte au adus rezultate pozitive”, a subliniat liderul ucrainean.

Zelenski a spus că „lumea a fost ezitantă” când Rusia a preluat Crimeea în 2014 şi apoi când a încercat să invadeze întreaga ţară în februarie 2022.

„Lumea nu trebuie să mai ezite astăzi şi niciodată, lumea trebuie să acţioneze mai repede decât Rusia îşi planifică noile mişcări”, a punctat el.

Preşedintele Ucrainei a reamintit că ultima dată s-a adresat Forumului, în urmă cu trei ani, lumea se lupta cu Covid-19 şi până la urmă a reuşit în această luptă. „Peste trei ani, vom discuta despre noi provocări şi ameninţări la Davos. Ce va însemna acest lucru? Va însemna că vom depăşi cu siguranţă ameninţarea actuală. Dacă istoria se repetă, la început lumea fie nu observă, fie subestimează o ameninţare, apoi se uneşte pentru a-i rezista şi atunci lumea câştigă de fiecare dată”, a declarat preşedintele ucrainean.

Iarna încetineşte războiul

Zelenski a mai declarat că războiul nu arată bine de când a început, iar iarna îngreunează progresul.

„Războiul nu arată bine, nu a fost bine de la început, iar iarna încetineşte avansul în regiunile ştiute, e uşor de înţeles. Toată lumea oboseşte – natura, oamenii şi, mulţumită lui Dumnezeu, şi inamicul”, a declarat Zelenski răspunzând din nou unei întrebări a lui Fareed Zakaria de la CNN, după ce şi-a ţinut discursul.

El a vorbit despre luptele zilnice care au loc în est şi despre faptul că progresul pe teren a încetinit, dar a adăugat că ucrainenii sunt puternici şi uniţi împotriva Rusiei.

„Le sunt recunoscător tuturor luptătorilor noştri, celor în viaţă şi celor pe care i-am pierdut, pentru curajul lor”, a spus el. „Este foarte greu, dar suntem puternici şi în interiorul naţiunii .Suntem uniţi, suntem organizaţi, pentru că suntem motivaţi. Nu noi am fost cei care am început războiul, dar noi vom fi cei care va trebui să îl terminăm”, a punctat Zelenski.

„Fiecare moarte este rezultatul războiului”, a declarat Zelenski vorbind despre accidentul de elicopter de miercuri. „Acesta nu este un accident, ci un război. Iar războiul nu se desfăşoară doar pe câmpul de luptă, există diferite direcţii de război”, a arătat el.

„Tot ceea ce se întâmplă, rachetele care ne lovesc oamenii, civili, ceea ce se întâmplă cu grădiniţele, şcolile (…) fiecare moarte este rezultatul războiului”, a adăugat Zelenski.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.