Inflația a urcat spectaculos în ianuarie din cauza guvernării PSD-PNL

best auto leo vaslui

Inflația a urcat spectaculos în ianuarie, atingând un nivel anual de 7,4%, în creștere de la 6,6% în luna precedentă. Această escaladare vine pe fondul unei creșteri a prețurilor la alimente, într-un context în care Guvernul PSD-PNL a decis majorarea TVA-ului pentru unele produse și introducerea unor noi accize. Inflația lunară a înregistrat o creștere de 1,1%, cea mai mare cifră înregistrată după noiembrie 2022.

Această creștere vine după 10 luni consecutive de scădere a ratei inflației. Reducerea inflației din ultimul an a fost influențată în principal de un efect de bază, adică eliminarea din calculul statistic a creșterilor semnificative de prețuri din 2022, dar și de o temperare a creșterilor de prețuri la alimente și energie. Prețurile la alimente au crescut cu 1,3% față de decembrie, cele la produsele nealimentare cu 0,7%, iar cele la servicii cu 1,6%. Comparativ cu ianuarie 2023, prețurile la alimente au înregistrat o creștere de 5,6%, cele la produse nealimentare de 7,4%, iar cele la servicii de 10,9%.

Banca Națională a României anticipa o creștere a inflației la începutul anului, urmată de o scădere ulterioară, sub prognoza de 6,8% la jumătatea anului și cea de 4,8% pentru finalul anului. Marți, BNR a menținut dobânda cheie la 7% pe an și se așteaptă să o reducă pentru prima dată în mai. În ultimele luni, dobânzile în piața interbancară au scăzut continuu, datorită unui excedent de lichiditate record, care a atins 60,7 miliarde de lei în ianuarie.

Analizele băncilor arată că inflația ar putea rămâne la un nivel ridicat în următoarele luni. UniCredit Bank estimează că inflația va scădea spre 6% până la sfârșitul anului, în timp ce ING anticipează o scădere la 4,7% în decembrie. Erste se așteaptă la o rată de 4,3% la finalul anului, după o revizuire a prognozei de la 4,8%. În ceea ce privește dobânda cheie, UniCredit estimează o posibilă reducere la 6% până la finalul anului, în timp ce ING și Erste au prognoze variate între 5,5% și 5,75%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.