Adrian Axinia (AUR): Viața pe datorie. România plătește dobânzi record la creditele contractate de PSD și PNL

best auto leo vaslui

Deputatul AUR Adrian Axinia a vorbit, într-o conferință de presă, despre impasul în care a ajuns România din cauza politicii de îndatorare specifică actualei coaliții PSD-PNL-UDMR. Nu doar că am ajuns să plătim dobânzi record la împrumuturile contractate, însă pierdem și banii din fondurile europene deoarece ne lipsesc mecanismele și voința politică – deși ministrul Investițiilor, Marcel Boloș, s-a lăudat cu faptul că în 2022 rata de absorbție a crescut de la 50% la 71%, România riscă să piardă 10 miliarde de euro din perioada de programare 2014-2020.

Axinia atrage atenția că România ar putea ajunge să plătească dobânzi de peste 7 miliarde de euro. Deputatul AUR consideră că aceasta este o situație nemaiîntâlnită, pentru care ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, ar trebui să iasă public și să ofere explicații.

„Guvernul care a descoperit rețeta sărăcirii noastre: pe de o parte, îndatorează România într-un ritm nemaivăzut, iar pe de altă parte, împiedică prin barierele pe care le creează absorbția banilor gratis din fondurile europene care se cuvin României.

Elementul șocant al execuției bugetare pentru luna ianuarie 2023 este faptul că Ministerul Finanțelor a plătit dobânzi la creditele deja contractate, în valoare de 3 miliarde lei, reprezentând 0,2 din PIB și 7,1 % din totalul cheltuielilor bugetare. Vorbim de dobânzi duble față de perioada similară a anului trecut. Este adevărat că datoria publică este la aproximativ 50 % din PIB, dar așa cum Valentin Lazea, economistul șef al BNR, ne avertiza, dacă adăugăm și datoria privată, depășim sută la sută din PIB.


În 2023, dacă tendința din ianuarie se păstrează, peste 7 miliarde de euro ar urma să meargă spre dobânzile la datoria publică, care a trecut de 130 miliarde de euro (650 mld. lei). Astfel, ca o comparaţie, în perioada 2013-2023, statul ar plăti numai cu dobânzile circa 35 mld. euro, adică cât era PIB-ul României în 1990. Pentru acest fapt, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu ar trebui să dea socoteală. E o situație cu care țara nu s-a mai confruntat”, a declarat Adrian Axinia.

În ceea ce privește fondurile europene pentru perioada 2014-2020, deputatul AUR este ferm convins că România va pierde cele 10 miliarde de euro deoarece nu are capacitatea să absoarbă acești bani într-un timp atât de scurt. El a cerut Guvernului să simplifice accesarea de fonduri europene și să dea drumul investițiilor în țara noastră.

„Anul 2023 este ultimul din cei 10 ani alocați programului financiar multianual 2014-2020, în care România a avut o alocare de 52 miliarde de euro în total, din care Comisia Europeană a rambursat 21,4 miliarde euro, adică o rată de absorbție de 60 %, iar la finalul celui de-al nouălea an – 2022, absorbția efectivă de fonduri era de 60 %. Ca să ia toți banii europeni, România ar trebui să absoarbă în acest an, deci până la sfârșitul acestui an, 14 miliarde de euro, ceea ce este imposibil, ținând cont că avem o rată anuală, în medie de 2,2 miliarde de euro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.