Adrian Câciu, ministrul Finanţelor: „România are mult mai mulţi bani decât se crede”

best auto leo vaslui
Sursă – Adrian Câciu Facebook

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, este de părere că România este mult mai stabilă din punct de vedere economic decât pare și are „mult mai mulți bani decât se crede”, informează Bzi.ro.

„Finanțele publice stau mai bine decât stăteau în februarie sau martie anul trecut, pentru că între timp am realizat stabilitatea financiară. Veneam după doi ani de pandemie, după o perioadă în care nu s-a acționat foarte bine în zona deficitelor.

În acest moment suntem mult mai stabili, acest lucru se vede și în rezultatele din 2022 în care nu numai partea de finanțare a fost una care a fost suficientă, dar și partea de investiții.

România are mult mai mulți bani decât se crede, dar a nu se înțelege că este un sac fără fund și putem face ce vrem cu ei.

Avem banii europeni care sunt la dispoziție, sunt banii din PNRR, mai sunt banii pe care îi avem de cheltuit, aproape 10 miliarde de euro, care sunt din exercițiul 2014-2022”, a transmis Adrian Câciu, în emisiunea Income.

Acesta a mai declarat că România are bani și stabilitate financiară, iar absorbția la 2014-2022 trebuie făcută 100%.

„Avem stabilitate financiară, avem bani, dar lucrurile acestea, de exemplu, anul trecut, reducerea de deficit s-a putut face pe seama economiei și pe faptul că economia a funcționat foarte bine, ieșind din restricții a avut un puseu puternic de revenire, dar anul acesta deficitul va fi salvat de absorbția de Fonduri Europene.

Reducerea de deficit se va face pe seama absorbției.

Dacă vrem să continuăm consolidarea fiscală în regimul asumat, pentru a avea o atitudine responsabilă în ceea ce înseamnă viitorul României, acest lucru este un „trebuie”, nu este un „vrem să”.

Absorbția la 2014-2022 trebuie făcută 100%. Eu așa o văd”, a declarat Adrian Câciu.

Același ministru, în cadrul unui interviu la Antena 3, a declarat că în opinia sa, creșterea ratei dobânzilor se va tempera, urmând ca până la finalul anului, inflația să ajungă undeva la 8%.

„Ce se întamplă? De ce este îngrijorarea băncilor centrale? Inflația și-a epuizat elementul conjunctural, numai că inflația core, așa-zisa inflație reală, inflația care rămâne după prețurile conjuncturale, rămâne foarte ridicată. Politica monetară în general se adresează temperarii inflației core. Or, bancile centrale își pastrează această rezervă de a acționa în continuare. Dobânzile sunt totuși sunt inflație, aleargă sub inflație, nu au efect foarte nociv în economie, dar inhibă consumul.

Uitându-te la modul în care evoluează inflația, în acest moment atât BCE, cât și BNR și toate băncile sunt puse în fața unei mari dileme. Economia globală este în încetinire, deci noi nu discutăm acum de o revenire în V, cum a fost după pandemie. Noi venim după o creștere economică în încetinire, toate țările.

O să vedeți că rata dobânzilor se va tempera. În România, eu vad spre jumătatea anului, o coborâre a ratelor de dobândă ale BNR. La inflație îmi păstrez prudența să spun că la final de an vom avea de o cifră. Unii spun că de la jumătatea anului, eu vreau să fiu mai prudent în această situație. Aș putea chiar spune sub 9%, cam 8%”, a declarat Adrian Câciu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.