Anatol Țăranu: „Jumătate dintre moldoveni nu au de gând să ia arma în mână să-și apere patria”

best auto leo vaslui

Propaganda rusă a pătruns adânc în R.Moldova, lucru care explică de ce doar 1 din 4 moldoveni ar vota pentru aderarea la NATO și doar 34% și-ar apăra țara cu arma în mână dacă ar fi atacată de Rusia, spune analistul politic Anatol Țăranu. Invitat la „Puterea știrilor”, el a declarat că în R.Moldova „se găsește un spațiu informațional al Federației Ruse și, din păcate, pe parcursul a 30 de ani de existență a acestui stat nu au fost deprinse măsuri suficiente pentru a ne proteja”.

„De aici, foarte multe preferințe ale cetățenilor moldoveni care se pliază pe ceea ce se numește propagandă rusă și care, din păcate, continuă să aibă influență majoră în spațiul Republicii Moldova. Prin această atitudine a majorității populației față de ceea ce se numește NATO și asta face ca reziliența Republicii Moldova să fie una mai jos de orice așteptare”, a spus analistul din R.Moldova la „Puterea Știrilor”.

De asemenea, Anatol Țăranu împărtășește neîncrederea generală din R.Moldova în privința capacității armatei de a apăra țara în cazul unui atac al Rusiei.

„Depinde cu cine va duce războiul Republica Moldova, dacă va fi un conflict cu forțele paramilitare din stânga Nistrului, adică cu regimul separatist, am putea să ne întrebăm dacă armata națională va face față provocărilor. Dar desigur că principalul pericol al Republicii Moldova vine din partea Federației Ruse. Este greu să te aștepți că armata națională, care nu a avut o suficientă dezvoltare pe parcursul istoriei statului moldovenesc, va fi capabilă să reziste unui atac, unei agresiuni ruse.

Dar problema armatei naționale constă în faptul că ea trebuie să își demonstreze capacitatea și dorința poporului Republicii Moldova de a rezista oricărei agresiuni străine, iar mai pe urmă ar putea să implice factorul internațional, dacă diplomația Republicii Moldova ar putea să creeze un anumit pansament internațional în ceea ce se numește securitatea Republicii Moldova. Astăzi guvernarea de la Chișinău înterprinde pași pe această direcție, dar desigur că atât timp cât Republica Moldova mizează pe neutralitatea sa e greu de presupus că armata națională ar putea să reziste la un atac, de exemplu din partea armatei ruse.

Problema e că niciodată în Republica Moldova nu s-a atras atenția asupra ceea ce înseamnă educația patriotică și tot ce este legat de acest mesaj și sigur că asta a lăsat o amprentă profundă asupra colectivului din spațiu basarabean, cu toate consecințele. Ca rezultat avem ceea ce avem. În conformitatea cu sondajele sociologice, o jumătate dintre cetățenii moldoveni, întrebați dacă țara ar fi atacată din străinătate, nu au de gând să ia arma în mână să își apere patria, este o realitate tristă.

Desigur, e vina politicienilor care, pe parcursul acestor 30 de ani, au fost și nu au fost capabili să identifice un proiect de țară, chiar dacă mișcarea unionistă din Republica Moldova vine cu un asemenea proiect. Deocamdată nu există o forță politică unionistă, e vorba de 40% din locuitorii Republicii Moldova care ar susține ideea unirii”, a mai spus Anatol Țăranu.

51% pentru UE, 24% pentru NATO, 32% pentru Unire

Dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum privind aderarea R.Moldova la Uniunea Europeană, 51% ar vota „Pentru”. Datele se regăsesc în studiul „Barometrul Socio-Politic – Februarie 2023”, realizat de compania IMAS.

Totodată, 35% din respondenți susțin că ar vota împotrivă, iar 3% anunță că nu ar participa la plebiscit, potrivit deschide.md.

Ce ține de Uniunea Economică Eurasiatică (Uniunea Vamală), doar 38% din moldoveni ar vota pentru.

Unirea R.Moldova cu România este susținută de 32%, iar aderarea la NATO – 24%.

Sondajul a fost realizat în perioada 6-23 februarie pe un eșantion de 1100 de respondenți. Marja de eroare este de +/- 3%.

De asemenea, Comunitatea WatchDog din Moldova a făcut publice rezultatele unui sondaj, finanțat de UE, care măsoară impactul propagandei rusești asupra moldovenilor.

Conform studiului, 40% dintre cei intervievați consideră războiul Rusiei împotriva Ucrainei nejustificat, 22% cred că Rusia apără Donbasul de atacurile Ucrainei, iar alte 12% percep războiul ca pe o operațiune de eliberare a Ucrainei de nazism. 50% consideră ilegală anexarea de către Rusia a regiunilor Donețk și Lugansk, iar 23% justifică acest act.

Dacă Rusia ar ataca Republica Moldova, 29% din cei intervievați au spus că s-ar preda necondiționat, iar 34% și-ar apăra țara cu arma în mână. Același sondaj mai arată că 47% din cetățenii moldoveni nu percep Rusia ca pe o amenințare la adresa securității Moldovei.

Întrebați dacă ar fi gata să apere Moldova cu arma în mână, dacă ar fi atacată de armata subordonată regimului separatist pro-rus de la Tiraspol, 45,8% au răspuns că nu ar merge la luptă, iar 36% ar lupta pentru integritatea teritorială a țării.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.