Angajații din educație anunță greva generală: 80% au confirmat deja – Parlamentarii și-au mărit singuri leafa
Solidaritate fără precedent. Cadrele didactice din România susțin că s-au săturat să fie umilite de guvernanți. Astfel, profesorii au început pregătirea paralizării anului școlar: începe greva generală!
Lucrurile încep să fie clare în sistemul de învățământ românesc. Profesorii au reușit într-un final să fie solidari și să lupte pentru cauza lor: ei susțin că s-au săturat să fie umiliți de statul român. Astfel, 80% dintre cadrele didactice sunt de acord să intre în grevă generală și să înghețe anul școlar.
Cadrele didactice și personalul auxiliar din învățământ au tras în repetate rânduri semnale de alarmă, public, au ieșit în stradă, au cerut discuții cu oficialii Guvernului, dar degeaba. Marșuri ale angajaților din educație au avut loc în toată țara, dar degeaba. La București, cinci mari proteste s-au desfășurat, în 2023, dar tot degeaba.
Marți, 16 mai, reprezentanții personalului din învățământ anunță ce replică vor da politicienilor aflați la butoanele puterii. Potrivit sindicaliștilor, aproximativ 80% dintre cadrele didactice sunt de acord cu paralizarea anului școlar, deci greva generală. Pentru acest lucru, trebuie respectați toți pașii legali: prima dată, greva de avertisment, apoi greva generală.
Anunțul vine după un mare protest organizat de angajații din educație desfășurat în data de 10 mai 2023, la București.
Potrivit legii, greva de avertisment se desfășoară cu profesorii în clase, care decid dacă susțin orele ori doar supraveghează elevii. Abia după două zile de grevă de avertisment pot organiza greva generală.
Ce poate face Guvernul. Care sunt revendicările angajaților din educație
Amintim că profesorii și angajații în învățământ au primit, pe 18 aprilie 2023, de la sindicatele la care sunt afiliați, un document de centralizare a acordurilor pentru declanșarea grevei generale în data de 22 mai 2023.
Revendicările sindicatelor din educație:
- Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;
- Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
- Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;
- Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;
- Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
- Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;
- Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.