Apicultorii românii, aproape de faliment din cauza importurilor de miere din Ucraina: prețuri derizorii pentru mierea românească

best auto leo vaslui

Apicultorii români se plâng de faptul că procesatorii amestecă mierea naturală românescă cu cea din Ucraina şi China pentru a o vinde la preţuri foarte mici în magazine.

Prețurile mici din magazine îi bagă în faliment pe producătorii de miere. Apicultorii acuză faptul că mierea românească este amestecată cu cea din import adusă din Ucraina și China, pentru a-i scădea prețul. Mulți dintre producători au rămas cu mierea de anul trecut pe stoc din cauza importurilor ucrainene și a prețurilor derizorii. 

Apicultorii se plâng că au ajuns să vândă mierea vrac la procesatori și cel mai tare îi îngrijorează faptul că aceștia o combină cu mierea din China sau Ucraina și apoi o vând la prețuri foarte mici în lanțurile de magazine. 

Apicultorii susțin că mierea din Harghita este net superioară celei de import. Acest fapt se datoarează lipsei de fabrici și uzine din zonă, ceea ce reduce poluarea.

Singura gură de oxigen pentru producătorii de miere o reprezintă vânzarea producției la târgurile de profil. Agricultorii cer guvernanților măsuri urgente. În caz contrar, apicultorii spun că vor fi nevoiți să renunțe la ceea ce au făcut toată viața pentru că nu vor mai avea din ce trăi.

Mierea ucraineană nu corespunde standardelor UE

Rezultatele testelor de laborator pentru 29 de probe de miere efectuate în cadrul proiectului media „Stop falsificare” în Ucraina au arătat că doar 7 probe corespund tuturor indicatorilor de calitate și reprezintă miere naturală.

Despre aceasta a anunțat ministrul adjunct al Dezvoltării Economice, Comerțului și Agriculturii din Ucraina, Taras Vîsotsky. Potrivit lui, probele au fost prelevate din mai multe locuri: piețe, supermarketuri, magazine fiind analizate la conținutul de antibiotice, sirop de zahăr, impurități, analiza polenului, indicatori fizico-chimic și de calitate.

„Din 29 de probe, 22 (75,1%) Nu corespund cerințelor: cinci probe conțin un antibiotic, 12 siropuri de zahăr, iar majoritatea eșantioanelor nu corespund varietății indicate”, a notat ministrul adjunct.

Principala piața de desfacere pentru mierea ucraineană rămâne a fi UE.

Amintim că și Copa-Cogeca, una dintre cele mai mari asociații europene a producătorilor agricoli, consideră că mierea din Ucraina importată în UE nu corespunde cerințelor. Astfel, aceasta a solicitat intervenția Comisiei Europene și deputaților europeni să întreprindă măsuri pentru a soluționa problema importurilor mierii de calitate proastă din Ucraina și China, deoarece aceasta afectează activitatea apicultorilor din UE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.