Arabia Saudită și Iranul au decis să reia relațiile diplomatice

best auto leo vaslui

Rivalii regionali Arabia Saudită și Iranul au anunțat vineri că restabilesc relațiile diplomatice depline în cadrul unui acord intermediat de China, o măsură care ar putea reduce tensiunile din regiune și care afirmă influența crescândă a Chinei în Golf, informează presa internațională.

Iranul, Arabia Saudită și China au semnat împreună o declarație comună, trilaterală, privind reluarea relațiilor diplomatice dintre Teheran și Riad. Acordul pavează calea pentru ca Arabia Saudită și Iranul să își redeschidă ambasadele și misiunile diplomatice în următoarele două luni. De asemenea, acesta reînvie acordurile privind cooperarea în materie de securitate, comerț și investiții.

Evenimentul care a dus la această reconciliere istorică a avut loc în cursul zilei de vineri, 10 martie, la capătul a câteva zile de negocieri trilaterale intense, purtate într-un cadru mijlocit de China, la Beijing.

Imediat după anunțul care lasă deoparte 7 ani de ostilitate, diplomat chinez Wang Yi a salutat acordul ca fiind o victorie pentru pace venită într-un moment extrem de dificil pentru întreaga planetă.

„Este o victorie pentru dialog, o victorie pentru pace, oferind o veste bună majoră într-un moment de multe turbulențe în lume, ca mediator de bună-credință și de încredere, China și-a îndeplinit cu fidelitate îndatoririle de gazdă”, a declarat Wang Yi.

Secretarul Consiliului Suprem de Securitate Națională al Iranului, Ali Shamkhani, și consilierul pentru securitate națională al Arabiei Saudite, Musaid Al Aiban, au purtat discuții la Beijing în perioada 6-10 martie.

În declarația comună, Republica Islamică Iran și Regatul Arabiei Saudite și-au exprimat recunoștința față de Irak și Oman pentru găzduirea negocierilor din 2021 și 2022 și față de Republica Populară Chineză pentru găzduirea celei mai recente runde de discuții.

„Conform negocierilor care au avut loc, Republica Islamică Iran și Regatul Arabiei Saudite au convenit să își reia relațiile diplomatice și să își redeschidă ambasadele și misiunile (diplomatice) în termen de cel mult două luni”, menționează declarația.

Se așteaptă ca miniștrii de externe iranian și saudit să organizeze o reuniune pentru a pune în aplicare noua decizie și a face aranjamentele pentru schimbul de ambasadori.

Iranul și Arabia Saudită au subliniat, de asemenea, respectarea suveranității și neamestecul în afacerile interne ale celeilalte părți, au convenit să pună în aplicare acordul de cooperare în domeniul securității, semnat la 17 aprilie 2001, și să ducă la îndeplinire acordul de cooperare economică, mercantilă, investițională, tehnică, științifică, culturală și sportivă, semnat la 27 mai 1998.

Iranul, Arabia Saudită și China și-au exprimat în declarația comună hotărârea fermă de a depune toate eforturile pentru a consolida pacea și securitatea regională și internațională.

Reprezentanții Iranului și ai Arabiei Saudite au avut mai multe runde de discuții la Bagdad în cursul anului trecut.

Relațiile diplomatice dintre Teheran și Riad s-au deteriorat în urma execuției în ianuarie 2016 a clericului șiit șeicul Nimr al-Nimr, un critic deschis al monarhiei saudite, în Arabia Saudită. Ulterior, Riadul a tăiat legăturile cu Teheranul, ca răspuns la atacurile unor protestatari furioși asupra ambasadei sale din capitala iraniană.

Campania militară a Arabiei Saudite împotriva Yemenului, precum și moartea a sute de pelerini iranieni de la Hajj într-o zdrobire mortală la Mina, în Arabia Saudită, în septembrie 2015, au pregătit terenul pentru deteriorarea tensiunilor dintre Teheran și Riad.

Alte reacții rapide:

„Normalizarea relațiilor dintre Teheran și Riad va contribui la consolidarea păcii și securității în Golful Persic” – secretarul Consiliului Suprem de Securitate Națională al Iranului.

„Reluarea relațiilor dintre Arabia Saudită și Iran este un eveniment grav și periculos pentru Israel și o victorie politică pentru Iran.” (…) “un eșec clar al guvernului Netanyahu și rezultatul unei combinații de neglijență politică cu slăbiciunea generală și un conflict intern în țară”, a scris Naftali Bennett, fostul prim-ministru al Israelului.

„Uimitor, într-un moment în care legăturile dintre SUA și China sunt la cel mai scăzut nivel din toate timpurile, iar tensiunile dintre SUA și Iran sunt în creștere, ca MBS să facă un acord care stimulează Beijingul și legitimează Teheranul. Este un deget mijlociu către Biden și un calcul practic al intereselor saudite”, a declarat într-un tweet Aaron David Miller, un fost diplomat american care a consiliat mai mulți secretari de stat pe tema Orientului Mijlociu.

„Faptul că China a intermediat acordul este semnificativ”, a declarat pe Twitter Annelle Sheline, cercetător la Quincy Institute for Responsible Statecraft.

„Arată rolul pe care China l-ar putea juca în promovarea unui Orient Mijlociu definit mai mult prin cooperare și comerț și mai puțin prin conflict și vânzări de arme, așa cum a fost norma sub dominația SUA”.

„Modelul chinezesc al unei noi diplomații obține o victorie cu acordul dintre Iran și Arabia Saudită. Progresul din Orientul Mijlociu este o dovadă tangibilă că Beijingul este dispus să își folosească influența în disputele externe”- The Wall Street Journal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.