Avem Piață Agroalimentară nouă la Negrești, dar vom avea și țărani și producători locali?

best auto leo vaslui


După 6 ani de așteptare, deși inițial se anunțaseră doar 3, lucrările la Piața Agroalimentară Negrești au ajuns aproape de final. Însă partea care arde cel mai tare – atragerea, integrarea și menținerea țăranilor la tarabe – este încă în așteptare și ridică niște semne de întrebare.

Dacă arhitectura, infrastructura, canalizarea, curentul și instalațiile sanitare sunt pregătite, nu același lucru se poate spune despre avizele de funcționare și licitațiile pentru spațiile comerciale.

Redacția Vasluiul Gândește va urmări modul de acordare al acestor drepturi, întrucât voci de la Primărie și din comunitate ne avertizează că unele spații vor fi acordate unor comercianți ce nu prea au nici o legătură cu produsele locale, tradiționale.

Dincolo de aceasta, se anunță și apariția unor intermediari, așa zișii samsari, cu al căror comision adăugat prețul final va deveni unul costisitor.

Acordarea tarabelor se preconizează a fi contra unei sume de 100 de lei pe zi. Nu prea putem vorbi de încurajarea țăranilor și a producătorilor locali la o astfel de sumă. Și-o poate permite o bătrânică ce vinde verdețuri? Câte kilograme de legume trebuie să vinzi că să acoperi suma cerută, că să nu mai vorbim de profit?

Credem că Primăria Negrești ar trebui să ofere facilități mai mari producătorilor, chiar și cu titlu gratuit, atâta timp cât munca lor este încurajată și atâta timp cât cetățenii se pot bucura de produse proaspete și sănătoase. Negreștiul ar putea polariza toate comunitățile din jur, în vechea lui tradiție de târg poziționat în triunghiul Vaslui-Iași-Roman.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.