“Băieții șmecheri din oierit” pregătesc 20.000 de “certificate de origine false” pentru a fura 80 de milioane de euro cu sprijinul lui Petre Daea

best auto leo vaslui


“Băieții șmecheri din oierit”, pregătesc 20.000 de “certificate de origine false”. Vor să pună mâna iar pe banii oierilor! Cu ajutorul Ordinelor de Ministru scrise după dictare și a conducerii APIA, acuză fostul ministru al Agriculturii, Adrian Oros. 

”Știu că voi stârni încă o dată furia acestor “băieți” care sunt mulți, vocali și au devenit puternici, dar nu pot să nu remarc cum încearcă iar să își valorifice “certificatele de origine”, dictând MADR-lui criteriile de acordare a Sprijinului Cuplat la ovine.

Sunt practici care afectează grav sectorul de creștere a oilor în România. Care au distrus procesul de ameliorarea la ovine și descurajează oierii cinstiți, care nu acceptă aceste compromisuri”, spune Oros.

El arată că pe site-ul MADR și APIA a apărut Ordinul ministrului agriculturii nr. 80 din 27 februarie 2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condițiile și modul de implementare a intervențiilor aferente sectoarelor vegetal și zootehnic prevăzute la art. 1 alin. (2) lit. a)-c) din Hotărârea Guvernului nr. 1.571/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor aferente sectoarelor vegetal și zootehnic din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027, finanțate din Fondul european de garantare agricolă și de la bugetul de stat.

”În anul 2023, 80 milioane de euro, bani europeni, ar trebui să ajungă la oieri ca Sprijin Cuplat Zootehnic. Și să contribuie la îmbunătățirea sustenabilității și competitivității, evitarea abandonului creșterii de ovine și caprine, prevenirea depopulării satelor, reînnoirea generațiilor de crescători , menținerea locurilor de muncă în sector și asigurarea securității alimentare. Asta este specificat în fundamentare. Și asta ar trebui să se întâmple.

Ce se va întâmpla în realitate ?

O bună parte din acești bani, vor fi deturnați de către “băieții șmecheri din oierit”, ajutați de criteriile de eligibilitate făcute de MADR.

La aceasta oră, nu există o garanție a corectitudinii modului în care se conduc Registrelor genealogice deși, se alocă mulți bani de la bugetul național (zeci de milioane anual), pentru a se face corect aceste activități”, spune el.

 

Au fost și sunt pe rolul instanțelor, dar și în cercetare, multe cazuri de deturnare de fonduri europene(subvenții), prin utilizarea unor date și documente false.

Cel mai răspândit fenomen este eliberarea “Certificatelor de origine false”. Unul din criteriile de obținere a Sprijinului Cuplat ( 20 euro/ cap în 2023), este deținerea unui berbec înscris în Registru genealogic, cu Certificat de origine, la 35 de femele pentru care se primesc subvenții.

Doar că Certificatele de origine pentru berbeci se eliberează fără testul de genotipare. Acest test ar garanta și ar certifica că berbecii aparțin cu adevărat Registrului de origine respectiv și că nu transmit în turmele de ovine unde sunt introduși scrapie( boală gravă cu determinism genetic), care produce pagube economice imense. Dar majoritatea Registrelor refuză să facă genotiparea, iar Ministerul acceptă.

Din spusele oierilor, în această perioadă, la peste 20.000 de berbeci li se pregătesc documentele ca să fie vânduți “cu origine”!!!

Iar bieții oieri , ca să primească subvenția din bani europeni, sunt condiționați să cumpere acești berbeci cu origine incertă.

Cu alte cuvinte, milioanele de euro care ar trebui să ajungă la oierii corecți și care practică de generații oieritul, sunt deturnate anual de “vânătorii de subvenții”, prin asemenea mecanisme , avantajate de Ordine de ministru scrise după dictare, mai spune Oros.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.