Bogdan Aurescu, despre poziția Austriei față de aderarea României la Schengen: „După alegerile lor vom trage o concluzie”
Citeşte întreaga ştire: Bogdan Aurescu, despre poziția Austriei față de aderarea României la Schengen: „După alegerile lor vom trage o concluzie”

best auto leo vaslui

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a declarat joi seară, 12 ianuarie, la TVR Info, că doar după alegerile regionale care vor avea loc în Austria Inferioară, la sfârşitul lunii ianuarie, se va putea trage o concluzie privind schimbarea sau nu a poziției Vienei față de aderarea României la Spațiul de liberă circulație.

Presa din Austria şi o parte din clasa politică au condamnat poziţia Vienei de a se opune în decembrie 2022 extinderii Schengen cu România şi Bulgaria şi au pus acest lucru pe seama intereselor electorale ale partidului OeVP al cancelarului Karl Nehammer. Acesta are alegeri regionale în Austria Inferioară, la sfârşitul lunii ianuarie. Conform sondajelor citate de news.ro, partidul cancelarului austriac este abia pe locul al treilea, devansat de FPOe şi de social-democraţi (SPOe). În acest context, ministrul român de externe a spus că Austria a subliniat, încă de anul trecut, că „nu are nimic să reproșeze României” și că „nu cere ceva din partea României”, ci „este vorba despre un semnal de alarmă pe care îl trage pentru Comisia Europeană” referitor la valul migraționist.

„Sigur că au fost acele discuții controversate cu privire la cifre migraționiste, despre care noi știm că nu corespund cu realitatea, pentru că nu sunt confirmate de agențiile europene, mai ales de Frontex. Dincolo de asta, într-adevăr, trebuie să vedem care sunt rezultatele acestor alegeri din Austria și cred că după aceste alegeri vom putea să tragem o concluzie. Însă asta nu înseamnă că noi nu discutăm și nu dorim să discutăm cu Austria”, a spus Aurescu la TVR Info.

Șeful diplomației române a menționat că mai există o problemă care trebuie rezolvată, anume „din partea Bulgariei, pentru că Bulgaria trebuie să convingă nu doar Austria, ci și Olanda” că merită să adere la Schengen. Întrebat dacă decuplarea de Bulgaria este posibilă, Aurescu a răspuns: „Noi nu am discutat niciodată despre o decuplare. Atunci când am discutat la Consiliul Afaceri Interne, pe 8 decembrie, diversele formule de decizie pentru România și Bulgaria, am discutat mai degrabă despre o decalare, nu despre o decuplare, pentru că, într-adevăr, situația celor două țări este diferită”. „Pe de-o parte, România are doar o opoziție din partea Austriei, pe de altă parte, Bulgaria are opoziție și din partea Olandei, nu doar a Austriei”, a adăugat el.

Bulgaria așteaptă vizita Austriei Pe 8 decembrie 2022, Austria a blocat accederea Bulgariei și a României la Schengen, în cadrul Consiliului UE pentru Justiție și Afaceri Interne care a avut loc la Bruxelles, invocând criza migranților. Totodată, Olanda a votat și ea împotriva admiterii Bulgariei, care a fost cuplată cu România, cele două țări fiind evaluate împreună.

Cancelarul austriac Karl Nehammer l-a invitat pe 1 ianuarie pe preşedintele bulgar Rumen Radev la concertul de Anul Nou de la Viena, iar cei doi au convenit atunci asupra unei vizite a lui Nehammer şi a ministrului austriac de interne, Gerhard Karner, la frontiera dintre Bulgaria și Turcia, pe 23 ianuarie, pentru a propune soluții în vederea combaterii fenomenului migraționist. În schimb, președintele Klaus Iohannis nu a primit invitație la concertul de la Viena, așa cum a primit președintele bulgar Rumen Radev, au declarat surse oficiale pentru Libertatea, luni, 2 ianuarie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.