Bogdan Aurescu nu vrea să vadă picior de rus la Jocurile Olimpice – Cere Ministerului Sportului să interzică sportivii ruși

best auto leo vaslui

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a recomandat Ministerului Sportului să susțină interzicerea participării sportivilor din Rusia și Belarus la Jocurile Olimpice Paris 2024, potrivit unui document oficial.

Poziția MAE, transmisă de un director general din instituție, a fost remisă Ministerului Sportului la 8 februarie, cu două zile înaintea unei întâlniri online între miniștrii sportului din 35 de țări, organizată de Marea Britanie.

La 10 februarie, miniștrii din cele 35 de țări participante la întâlnirea online, la care a luat parte și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, au convenit să ceară Comitetului Olimpic Internațional să interzică participării sportivilor din Rusia și Belarus la Jocurile Olimpice Paris 2024.

România nu a fost reprezentată la întâlnirea online a miniștrilor din cele 35 de țări, dar ministrul Sportului, Eduard Novak, a susținut într-un comunicat de presă că ”noi am trimis pozițiile noastre din timp, înainte de reuniunea din 10 februarie. Am solicitat și ca România să fie parte din scrisoarea comună, care urmează să fie semnată de reprezentanții statelor care susțin acest demers”.

Fragmente din documentul transmis de MAE către Ministerul Sportului:

– RO poate susține interzicerea participării sportivilor Rusia și Belarus, cu sprijinirea unei poziții consensuale la nivelul statelor membre UE.

– Prin neacceptarea participării sportivilor din Rusia și Belarus la competițiile internaționale sportive, mai cu seamă la cele de anvergură, comunitatea internațională va transmite un semnal politic important societăților din aceste state, cu mesajul că agresiunea militară împotriva unui stat vecin, suveran și independent, comportament adoptat de regimurile politice din cele două țări, este în afara dreptului internațional.

– Din punct de vedere politic, susținem izolarea Rusiei în plan internațional, cu sancționarea comportamentului agresiv și limitarea accesului la resurse pentru a stopa finanțarea aparatului de război rus, inclusiv prin participarea echipelor naționale de sportivi la competițiile sportive internaționale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.