Budăi: Prin OUG s-au mărit, pe brut, cu 1.000 lei salariile tuturor cadrelor didactice şi pentru cele nedidactice cu 400 lei / Deca: Impactul bugetar – 2,16 miliarde lei / Cărbunaru: Negocierile s-au încheiat / Reacţia sindicatelor – DOCUMENT
Ministrul Muncii Marius Budăi a anunţat că ordonanţa de urgenţă adoptată, joi, de către Guvern prevede majorarea salariului brut al tuturor cadrelor didactice şi cadrelor didactice auxiliare cu 1.000 de lei şi o creştere cu 400 de lei pentru cele nedidactice. La rândul său, ministrul Educaţiei Ligia Deca a precizat că impactul bugetar al măsurilor este de aproximativ 2,16 miliarde de lei. Totodată, purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Cărbunaru a spus că mesajul public pe care îl transmite Executivul este că „negocierile s-au încheiat”. Ulterior, el a explicat că prin afirmaţia sa s-a referit la faptul că Guvernul a răspuns solicitărilor sindicatelor din educaţie făcute în debutul dialogului acestora cu Executivul. „Guvernul este deschis la dialog”, a completat Cărbunaru.
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie ”Spiru Haret”, Marius Nistor, a declarat, la finalul negocierilor de la Guvern, că grila de salarizare trebuie să fie aplicată în integralitate din această lună.
“Mandatul este unul foarte clar. Grila de salarizare care a fost negociată cu Ministerul Educaţiei să fie pusă în aplicare în integralitate, începând din această lună. Nu există alt mandat. Nu avem ce discuta în afara mandatului respectiv, iar de marţi încolo colegii noştri vor continua acţiunile de protest, ei fiind singurii în măsură să decidă altceva”, a declarat Marius Nistor.
Preşedintele FSLI, Simion Hăncescu, a declarat că mandatul primit a fost de respingere a ofertei guvernului.
“Mandatul pe care l-am primit a fost acela de a respinge oferta. Oamenii sunt cei care sunt suverani. Oameni au semnat pentru grevă generală. Oamenii decid dacă ea încetează sau nu. Aşa că aşteptăm concret săptămâna viitoare ce se întâmplă mai departe”, a afirmat Hăncescu.
Întrebat dacă vor fi amânate examenele naţionale, Simion Hăncescu a declarat: “Deja sunt nişte probleme. Sperăm că lucrurile vor intra pe un făgaş normal, dar totul depinde de ceea ce vor decide oamenii pe care-i reprezentăm. Decizia le aparţine”.
ŞTIREA INIŢIALĂ – Ordonanţa de urgenţă adoptată, joi, de către Guvern poate fi accesată AICI.
„După ce săptămâna trecută, anexa 8 din legea salarizării, tot la decizia coaliţiei a fost aprobată în Guvernul României şi anume atingerea grilei prevăzută în Legea 153, prin decizia coaliţiei, s-au aprobat două lucruri majore. O dată s-au luat în calcul cerinţele sindicatelor şi s-a mărit pe brut cu 1.000 lei salariile tuturor persoanelor care sunt cadre didactice şi nedididactice cu 400 lei, dar şi didactice auxiliare tot cu 1.000. După cum bine ştiţi, pe site-urile Ministerului Muncii şi pe site-ul Ministerului Educaţiei aseară s-au postat în transparenţă publică. În urma dezbaterilor publice s-au mai identificat câteva categorii care nu făcea parte din anexa cu salarizarea şi a fost rezolvat şi acest aspect astăzi în ordonanţa de urgenţă. Aşa cum s-a decis, vom continua discuţiiile pentru noua grilă de salarizare, bineînţeles cu sindicatele din educaţiei, în primul rând, după care urmează celelalte sindicate”, a explicat Marius Budăi, la finalul şedinţei de Guvern.
„Impactul bugetar al ordonanţei de urgenţă de astăzi este de aproximativ 2,16 miliarde lei”, a precizat Ligia Deca.
Întrebată dacă aceasta este ultima ofertă din partea Executivului pentru sindicatele din Educaţie, ministrul Deca a răspuns: „Ceea ce am adoptat astăzi este răspunsul Guvernului la solicitările federaţiilor sindicale”.
„Chestiunile care ţin de legea salarizării urmează să fie clarificate în discuţia cu Ministerul Muncii. Ceea ce ţine de sectorul educaţional, reforme sau contractul colectiv de muncă se vor derula în dialogul bilateral între Ministerul Educaţiei şi federaţiile sindicale”, a completat ea.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Cărbunaru a explicat, în legătură cu afirmaţia sa potrivit căreia „negocierile s-au încheiat” şi că „acesta e mesajul pe care îl transmitem public”, că s-a referit la faptul că „deja Guvernul astăzi a adoptat solicitările pe care sindicatele le-au pus pe masa Guvernului la debutul dialogului nostru”.
„Guvernul este deschis la dialog. Tocmai ce s-a încheiat un nou dialog care este destinat activităţilor viitoare pe care doamna ministru Deca, domnul ministru Budăi trebuie să le deruleze împreună cu reprezentanţii cadrelor didactice tocmai pentru a îmbunătăţi sistemul educaţional din România. O parte din mecanismele care vor contribui la îmbunătăţirea acestui sistem educaţional ţin, într-adevăr de componenta salarială. Acesta este rolul pe care ordonanţa de urgenţă adoptată astăzi în Guvern şi care reflectă exact solicitările pe care le-au lansat în deschiderea dialogului cu Guvernul reprezentanţii sindicatelor vine să rezolve o parte din aceste probleme. Altele care ţin de investiţiile necesare, pregătirea personalului, reformele din sistem, inclusiv nou grilă, inclusiv contractul colectiv de muncă sunt elemente care trebuie derulate tot cu reprezentanţii sindicatelor, pentru că aşa este corect”, a completat Cărbunaru.
La începutul şedinţei de Guvern de joi, premierul Nicolae Ciucă a afirmat că printr-o singură decizie nu vor putea să fie rezolvate aceste probleme din educaţie, precizând că Ordonanţa de Urgenţă dată joi va schimba radical modul de salarizare în educaţie. Şeful Executivului a mai declarat că România nu îşi mai poate permite să ţină dascălii şi elevii departe de şcoală.
Sursă:news.ro