Budăi: PSD nu va promova niciodată austeritatea în perioadă de criză / Ministrul Muncii, întrebat cât trebuie să fie pensia minimă: E foarte greu să dai o cifră exactă

best auto leo vaslui

Ministrul Muncii Marius Budăi a precizat că nu poate da o cifră exactă, chestionat cât ar trebui să fie pensia minimă pentru a avea un trai decent în România şi dacă 3.000 – 4.000 de lei ar fi o sumă suficientă. El a adăugat că niciodată PSD nu va considera să promoveze austeritatea şi anume tăieri de pensii şi salarii sau taxări de pensii, în perioadă de criză.

„Este foarte greu să răspunzi cu o cifră exactă la această întrebare. Aş numi-o tot timpul întrebare capcană. Am făcut o dată imprudenţa să dau o valoare şi tot timpul vor fi comentarii atunci când ai un prag – de ce nu mai mult, de ce nu mai puţin, de unde să plătim, de ce cifra aceasta? Eu cred că discuţiile trebuie să se ducă în alte zone, nu neapărat pe cifre exact, cât pe a te gândi ceea ce înseamnă viaţa unui om la fiecare etapă a vieţii lui, ce parcurge în acea etapă şi ce nevoi are”, a explicat Marius Budăi, întrebat luni la Antena 3 CNN cât ar trebui să fie pensia minimă în România pentru a avea un trai cât de cât decent.

Chestionat dacă 3.000 – 4.000 lei ar fi o sumă să trăieşti oarecum decent la bătrâneţe, ministrul Muncii a răspuns: „Sunt întrebări care nu au decât un final, o critică pe care ţi-o primeşti ulterior nemeritat, pentru că unii oameni au nevoie mai mare, alţii mai mici şi tot timpul vor fi comentarii în jurul acestei cifre”.

„Însă datoria noastră este şi, cred că s-a văzut de când a intrat la guvernare PSD, că mare parte din măsurile sociale care au fost implementate şi susţinute în derulare de a fi implementate o necesitate pentru oameni şi nu era doar un moft al PSD. Însă trebuie să avem un echilibru între măsurile sociale şi măsurile economice. Nu promovăm şi nu vom promova niciodată austeritate în perioadă de criză, cum este acum la nivel mondial. Am spus-o şi în 2010, 2012 când a fost acea perioadă de tăieri de salarii, de taxări de pensii, intenţii de tăieri de pensii, că austeritatea în perioadă de criză nu este o soluţie şi nu vom promova aşa ceva”, a completat el.

Întrebat când o să ajungă România în situaţia economică prin care să poată fi pensia minimă de 3.000 lei, ministrul Budăi a replicat: „Nu pot încadra în timp, însă din păcate noi a trebuit să stingem foarte multe incendii, să trecem de la paradigma lui – nu pot şi vom vedea –, ştiţi că doar de asta am avut parte în anii 2020 şi 2021, să trecem la expresia – se poate, facem acum şi încercăm să facem cât de bine putem să apărăm în special categoriile vulnerabile şi să nu lăsăm pe nimeni la marginea societăţii”.

„Trebuie să continuăm astfel de lucruri şi suntem în situaţia în care stingem incendii pentru că am intrat la un deficit foarte mare, la nişte împrumuturi foarte mari atunci, vă aduceţi aminte atunci când ţara s-a împrumutat în anii 2020, 2021 cât nu se împrumutase în ultimii 20 de ani. Trebuie să rostogolim, să plătim acele împrumuturi, trebuie să facem acel echilibru între măsurile economice şi sociale. Trebuie să fim foarte, foarte atenţi, să vedem cum încadrăm şi cum facem ca şi acei oameni care au lucrat mai mult decât stagiul minim de cotizare să fie remuneraţi în plus faţă de cei care au lucrat stagiul minim de cotizare. Discuţia este mult mai amplă aici”, a conchis Budăi.

Sursă:news.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.