Calendarul zilei 31 ianuarie: Sf. Chir și Ioan, doctori fără de arginți

best auto leo vaslui

Sfinții Doctori fără de arginți Chir și Ioan au învățat medicina în Alexandria și pentru că tămăduiau oamenii „fără onorariu”, li se spunea „doctori tămăduitori fără arginți”. Cei doi arătau bolnavilor că de multe ori boala este pedeapsă de la Dumnezeu pentru păcatele săvârșite.

Mulți dintre cei tămăduiți primeau sfânta învățătură a Mântuitorului Hristos, Doctorul sufletelor și al trupurilor noastre, potrivit basilica.ro.

Pe vremea Împăratului Dioclețian (284-305), Sfântul Chir a fugit în Arabia și s-a călugărit. Atunci, Dumnezeu l-a înzestrat cu darul de a săvârși minuni, a tămăduit bolile doar prin puterea cuvântului.

Sfântul Ioan era din orașul Edesa (Mesopotamia) creștin și ofițer în armata romană.

ând a auzit de minunile săvârșite de Sfântul Chir, l-a căutat în Arabia și a rămas cu el. Sfânta Muceniță Atanasia, împreună cu cele trei fiice ale ei au fost prinse și Sfinții Chir și Ioan au părăsit Arabia, au venit în orașul Canope, de lângă Alexandria, și le-au încurajat în pătimire.

După un timp, în vremea împăratului Teodosie cel Mic (408-450), Sfântul Chiril, Patriarhul Alexandriei (412-444), primind poruncă dumnezeiască, a luat moaștele Sfinților Chir și Ioan și le-a dus în satul Menuthis de lângă Canope, așezat chiar pe malul mării. Acolo se afla un templu în care era cinstită zeița Isis-Manuthis, considerată de păgâni ca tămăduitoare, ca și zeul Esrapis din Canope al cărui templu fusese dărâmat în anul 391, în vremea patriarhului Teofil.

Astfel, pentru a stopa înflorirea templului păgân, Teofil zidise chiar lângă el o biserică închinată Sfinților Evangheliști. Patriarhul Chiril a pus în această biserică moaștele sfinților mucenici „doctori fără de arginți” Chir și Ioan. Iar cei care se închinau la idolul zeiței Isis-Menuthis au părăsit cu timpul templul păgân care s-a ruinat și au primit noua credință în Iisus Hristos, primind și sfântul botez.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.