Când a izbucnit războiul din Ucraina şi preţurile la cereale au sărit în aer, fermierii romani au desfăcut şampania. Din păcate, acum s-au trezit cu pierderi după ce piaţa a fost inundată de cerealele ucrainene, iar preţul pe bursă a scăzut

best auto leo vaslui

♦ „Portul a fost atât de aglomerat, deoarece venea şi marfa din Ucraina, încât nici noi, din Constanţa, n-am putut descărca. Eu sunt situat la cinci kilometri de cea mai apropiată dană de încărcare de cereale şi n-am reuşit să duc mai mult de 30% din marfă“, spune un fermier din judeţul Constanţa ♦ Fermierii români care puteau şi au ezitat să vândă cerealele regretă acum, pentru că preţurile în port sunt cu 30% mai mici decât în momentul recoltării.

Fermierii români care ar fi putut să vândă cerealele la recoltare regretă acum că nu au făcut-o, în condiţiile în care preţul la grâu şi porumb este cu 30% mai mic faţă de momentul recol­tării. Mulţi însă sunt nemul­ţumiţi că nu au avut acces la infra­structură din cauza inundaţiei cerea­lelor din Ucraina.

Astfel, deşi se aşteptau ca preţul să urce necontenit după recoltare, iată că funcţio­narea fără probleme a coridorului de export pentru mărfurile ucrainene şi presiunea pentru a face bani au dus preţul cerealelor în jos. În portul Constanţa, în iulie, grâul era 1,7 lei/kg şi acum este 1,3 lei/kg. Porumbul, de asemenea, este 1,2-1,3 lei în prezent.

„Preţurile comodită­ţilor au fost superbune la momentul recoltării, dar fermierii au adoptat o strategie care nu era, neapărat, rezultată din analiza anului în curs, ci datorată unui istoric al lor de a se feri să vândă la capul locului sau la recoltat. Din păcate, anul trecut lucrurile au mers exact invers, pentru că am avut un coridor al tranzitului cerealelor din Ucraina extrem de activ în Marea Neagră, ţară care încă vinde marfă din recolta din 2021“, a spus Florin Constantin, CEO şi fondator al AGXecutive, companie de consultanţă şi recrutare în agrobusiness, prezent în cadrul emisiunii ZF Live.

Coridorul pentru marfa ucraineană s-a deschis în mai 2022, iar din iulie, navelor care transportă cereale din porturile ucrai­nene din Odesa li s-a permis să navigheze pe un coridor sigur prin Marea Neagră.

sursa:zf.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.