Care era valoarea Petrom în 2004 și suma colosală de astăzi

best auto leo vaslui

Contractul de privatizare a companiei Petrom a fost semnat, la Palatul Victoria, de seful Oficiului Participantiilor Statului si Privatizarii in Industrie, Constantin Nedelcu, presedintele OMV, Wofgang Ruttenstorfer, si vicepresedintele grupului austriac, Gerhard Rois.

OMV avea să achite 669 milioane de euro pentru 33,34% din actiunile Petrom, suma pentru majorarea de capital până la 51% din acțiuni urmând să fie stabilită între 723 milioane euro și 860 milioane euro. Însă compania valora la acel moment pe piața internațională, prin comparare cu societăți similare, aproximativ 10 miliarde de euro, ori asta înseamnă că OMV ar fi trebuit să plătească un preț de cel puțin trei ori mai mare.

Dar ținta societății austriece nu a fost aceea de a cumpăra o companie petrolieră oarecare ci de a pune mâna pe resursele de petrol ale României și care se aflau în exploatarea Petrom.

Premierul de atunci al României, PSD-istul Adrian Năstase, avea să declare următoarele: „Cine conduce Petrom controlează economia românească, iar cine stăpânește economia poate controla și politica”. Cum poți să faci asemenea afirmații, să fii conștient de gravitatea a ceea ce spui, însă să iei decizia de a vinde cea mai importantă companie româneasc.

La momentul la care compania a fost vândută valora pe piața internațională aproximativ 10 miliarde de euro.

În anul 2021 cifra de afaceri a OMV a fost de peste 23 de miliarde de lei. Între anii 2014 și 2020 cifra de afaceri a variant între 13 și 20 de miliarde de lei.

În ultimii ani profitul companiei s-a dus la aproximativ 8-10% din cifra de afaceri, însă există suspiciuni legat de companiile străine că își externalizează banii prin facturări de servicii din statele de unde provind. Profiturile ar fi însă cu mult mai mari dacă ele nu s-ar raporta la cifra de afaceri și la capitalul disponibil la început de an și spunem acest lucru deorece rotația capitalului este una rapidă, undeva la de 12 ori pe an. Acest lucru arată că în realitate OMV scoate ban pe ban față de sumele existente în conturi la început de an.

Procedura de vânzare a Petrom a fost repede secretizată pentru ca românii să nu afle dedesupturile acestei afaceri. Cei care au fost beneficiarii reali ai vânzării nu apar în contractul de vânzare iar majoritatea lor s-au vândut pe niște nimicuri.

Compania este astăzi evalută de specialiști la aproximativ 30-40 de miliarde de euro.

sursa: 4media.info

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.