China simulează atacarea unor ţinte-cheie din Taiwan în a doua zi de exerciţii militare desfăşurate în jurul insulei

best auto leo vaslui
Foto: Twitter

Armata chineză a simulat duminică lovituri de precizie împotriva Taiwanului în a doua zi de exerciţii desfăşurate în jurul insulei, iar Ministerul taiwanez al Apărării a anunţat că a detectat 11 nave de război şi 70 de avioane chineze, după ce cu o zi înainte reperase un număr similar de nave şi avioane, relatează AFP şi Reuters.

Guvernul chinez a spus că “avertizează serios” autorităţile insulei după ce preşedinta Taiwanului s-a întâlnit cu un oficial american de rang înalt, numărul 3 în ierarhia Statelor Unite. Exerciţiul “Joint Sword” (Sabia comună), programat să dureze până luni, are acest scop, de avertizare.

Operaţiunea a fost denunţată cu fermitate de Taiwan, iar Statele Unite au cerut Beijingului să dea dovadă de “reţinere”, asigurând că îşi vor menţine “deschise” canalele de comunicare cu China.

Manevrele au fost lansate după ce preşedinta Taiwanului Tsai Ing-wen s-a întâlnit miercuri în California cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, iar în reacţie, Beijingul a promis că va răspunde cu măsuri “ferme şi energice”.

Exerciţiile vizează stabilirea capacităţilor chineze de a “prelua controlul asupra mării, spaţiului aerian şi informaţiilor (…) pentru a crea o descurajare şi o încercuire totală” a Taiwanului, a declarat sâmbătă televiziunea de stat chineză.

Duminică, Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că monitorizează mişcările armatei chineze prin intermediul unui “sistem comun de informaţii şi recunoaştere”, precizând că printre avioanele detectate până la ora locală 12.00 (07.00 ora României) se numără avioane de luptă şi bombardiere.

La rândul său, televiziunea de stat de la Beijing a precizat că armata chineză a simulat duminică “lovituri de precizie” împotriva unor “ţinte-cheie de pe insula Taiwan şi din apele înconjurătoare”, implicând zeci de avioane şi trupe terestre. Beijingul a precizat că distrugătoare, nave rapide purtătoare de rachete, avioane de luptă, avioane-cisternă şi sisteme de bruiaj se numără printre mijloacele mobilizate în timpul manevrelor.

China consideră Taiwanul – care are o populaţie de 23 de milioane de locuitori – drept o provincie pe care nu a reuşit încă să o reunifice cu restul teritoriului său după încheierea Războiului Civil chinez din 1949.

Manevrele “servesc drept avertisment serios în privinţa colaborării dintre forţele separatiste care urmăresc ‘independenţa Taiwanului’ şi forţele externe, precum şi în privinţa activităţilor provocatoare ale acestora”, a avertizat un purtător de cuvânt al armatei chineze, Shi Yi.

O sursă familiarizată cu situaţia de securitate din regiune a declarat pentru Reuters că China a efectuat simulări de atacuri aeriene şi maritime asupra unor “ţinte militare străine” în apele din largul coastei de sud-vest a Taiwanului. “Taiwanul nu este singura lor ţintă”, a declarat sursa, vorbind sub protecţia anonimatului.

Washingtonul şi-a reiterat sâmbătă apelul de menţinere a “statu quo-ului”.

“Suntem încrezători că avem suficiente resurse şi capacităţi în regiune pentru a asigura pacea şi stabilitatea”, a declarat Departamentul de Stat.

Luni, ar urma să aibă loc exerciţii cu muniţie reală în strâmtoarea Taiwan, în largul coastelor Fujian, provincia estică care se află chiar în faţa insulei, au declarat autorităţile maritime locale chineze. Aceste exerciţii, care au o dimensiune “operaţională”, sunt menite să demonstreze că armata chineză va fi pregătită, “dacă provocările se intensifică”, să “rezolve odată pentru totdeauna problema Taiwanului”, a declarat pentru AFP expertul militar Song Zhongping.

Sursă:news.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.