China vrea pace – Se cere încetarea focului între Rusia și Ucraina – Occidentul a alimentat conflictul

best auto leo vaslui

China, un aliat ferm al Rusiei, a cerut o încetare a focului între Ucraina și Moscova și deschiderea unor discuții de pace, într-o propunere în 12 puncte pentru a pune capăt luptelor care au început în urmă cu un an și pentru a-și întări pretenția de a fi neutră în privința conflictului.

Deși a afirmat că are o poziție neutră, China a mai spus că are o relație „fără limite” cu Rusia și a refuzat să critice invazia acesteia în Ucraina sau chiar să se refere la ea ca atare. Ea a acuzat Occidentul că a provocat conflictul și a „alimentat flăcările” prin furnizarea de arme defensive Ucrainei. De asemenea, SUA au afirmat că China s-ar putea pregăti să ofere Rusiei ajutor militar, lucru despre care Beijingul spune că nu are dovezi.

Având în vedere pozițiile Chinei, există îndoieli cu privire la faptul că propunerea sa are vreo șansă – și dacă China poate fi considerată un intermediar onest.

China și Rusia și-au aliniat din ce în ce mai mult politicile externe pentru a se opune ordinii internaționale liberale conduse de SUA. Ministrul de externe Wang Yi a reafirmat forța legăturilor lor bilaterale atunci când s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin la Moscova în această săptămână.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, declarase mai devreme joi că SUA își va rezerva judecata asupra propunerii, dar că alianța Chinei cu Rusia înseamnă că nu este un mediator neutru. „Nu ne-ar plăcea să vedem nimic mai mult decât o pace dreaptă și durabilă… dar suntem sceptici că rapoartele despre o astfel de propunere vor fi o cale constructivă de urmat”, a spus el.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.