China vrea pacea în Ucraina – Președintele Xi Jinping va vorbi cu Zelenski după ce se va întâlni cu Vladimir Putin

best auto leo vaslui

Liderul chinez Xi Jinping plănuiește să vorbească cu președintele Volodymyr Zelensky după ce se va întâlni cu Vladimir Putin la Moscova săptămâna viitoare.

Prima conversație între liderii chinezi și ucraineni de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei este de așteptat să aibă loc online.

Vizita lui Xi în Rusia și eventualele discuții cu Zelensky reflectă dorința Beijingului de a se implica mai mult în medierea încheierii războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Sursele au mai spus pentru WSJ că președintele chinez a avut în vedere călătoriile în alte țări europene ca parte a călătoriei sale în Rusia, deși itinerariul său complet nu a fost încă finalizat.

În aceeași zi, Reuters a mai raportat că vizita lui Xi la Moscova ar putea avea loc încă de săptămâna viitoare.

La scurt timp după ce Ministerul de Externe al Chinei a lansat o declarație în 12 puncte care detaliază poziția Beijingului cu privire la obținerea unei „așezări politice” pentru a rezolva războiul Rusiei din 24 februarie, Zelensky a spus că dorește să se întâlnească cu Xi al Chinei, ceea ce „ar aduce beneficii statelor și securității noastre în lumea.”

Președintele Ucrainei a mai spus că nu consideră propunerea Chinei un plan de pace, adăugând că documentul include respectarea dreptului internațional, care a făcut deja posibilă colaborarea cu China. Declarația Beijingului a fost criticată de președintele american Joe Biden, care a susținut că probabil va funcționa doar în favoarea Rusiei, și de alți oficiali occidentali de vârf.

În declarația sa, China s-a angajat să „continue” să joace un rol constructiv în facilitarea acestui rezultat. Totuși, a cerut, de asemenea, abandonarea „mentalității Războiului Rece” și a „sancțiunilor unilaterale”, termeni pe care Beijingul îi folosește adesea pentru a critica răspunsul Occidentului la război.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a pus la îndoială planul de pace propus de China pentru Ucraina, subliniind eșecul țării de a condamna în mod explicit invazia rusă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.