Chișinăul răspunde Moscovei la amenințarea că asocierea cu NATO apropie țara de dezastru

best auto leo vaslui

Purtătorul de cuvânt al Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Daniel Vodă, a respins amenințările viceministrului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Mihail Galuzin, care a afirmat că intensificarea cooperării dintre Chișinău și NATO „apropie țara de dezastru”.

„Respingem amenințările exprimate de viceministrul rus al afacerilor externe Mikhail Galuzin lansate în cadrul unui interviu pentru presa rusă în ajunul Crăciunului. Țara noastră este un stat pașnic și neutru. Reamintesc că toată cooperarea noastră pe plan extern în domeniul securității și apărării se bazează pe trei lucruri esențiale:

  • Neutralitatea nu înseamnă autoizolare, demilitarizare, sau indiferență față de ce se întâmplă în lume.
  • Suntem interesați să fortificăm reziliența noastră inclusiv prin intermediul NATO, cea mai puternică alianță politică-militară din lume. Cooperarea noastră cu organizația este transparentă și se bazează pe un cadru binecunoscut, inclusiv Planul Individual de Acțiuni al Parteneriatului (IPAP) pentru anii 2022 – 2023, Pachetul de asistență pentru consolidarea capacităților de securitate și apărare ale țării noastre, Programul de dezvoltare profesională, Programul Știința pentru Pace și Securitate și altele.
  • Pe arena internațională trăim într-o regiune dificilă, afectată de agresiunea brutală a Rusiei împotriva Ucrainei, fapt care are consecințe dramatice pentru țara noastră. Avem nevoie de toată solidaritatea prietenilor noștri pentru a depăși multiplele provocări hibride cu care ne confruntăm”, a scris Vodă pe pagina sa de Facebook.

Reprezentantul MAE al R.Moldova a adăugat că „suntem o țară liberă și este decizia noastră cum să ne dezvoltăm țara”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.