Claudiu Târziu: Comunitatea românească din Italia este discriminată, nefiind recunoscută de autoritățile de la Roma

best auto leo vaslui

Președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, Claudiu Târziu, atrage atenția asupra discriminării românilor din Italia, minoritatea românească nefiind recunoscută de autoritățile de la Roma.

„În Italia, a doua cea mai vorbită limbă după italiană este româna.

Peste un milion de români sînt înregistrați oficial ca rezidenți sau cu domiciliu în Italia.

Cu toate acestea, masiva comunitate românească nu e recunoscută ca minoritate și nu beneficiază de drepturile și sprijinul guvernamental conferite altor minorități, precum cea albaneză, greacă, slovenă, croată sau franceză.

Pentru că, deși a mai fost în discuție ideea acestei recunoașteri, nu a fost slujită cu asiduitate.

La început de an, un tînăr politician român din Peninsulă, Claudiu Stănășel, vicepreședinte al Consiliului Local din orașul Prato, a anunțat declanșarea unei campanii naționale pentru recunoașterea românilor din Italia ca minoritate.

„Dacă vom realiza ceea ce ne-am propus, aceasta va însemna drepturi și beneficii extinse pentru cetățenii români din Italia și promovarea susținută a limbii și a culturii noastre naționale prin intermediul fondurilor puse la dispoziție de către statul Italian, după cum se întâmplă azi în ceea ce privește minoritățile lingvistice recunoscute. Asociațiile de români de pe teritoriul peninsulei ar putea avea acces direct la fondurile alocate de către Guvernul Italiei pentru a demara proiecte în folosul comunităților de români. Este esențial pentru noi ca români, să nu mai depindem doar de bugetul și de programele ale Departamentului pentru Românii de Pretutindeni!”, a declarat Claudiu Stănășel.

Salut această inițiativă și o susțin din toate puterile!”, a declarat Claudiu Târziu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.