Comisia Europeană a respins ajustarea pensiilor speciale – România va pierde fonduri europene – Numărul pensiilor speciale crește lună de lună

best auto leo vaslui

Lovitură dură primită de Guvernul Ciucă-Ciolacu. Comisia Europeană nu acceptă ajustarea pensiilor speciale, făcută de Coaliție, potrivit surselor politice.

Fondurile din PNRR depind de eliminarea pensiilor speciale. Coaliția PSD + PNL a încercat doar să modifice anumite prevederi, prin impozitarea pensiilor necontributive, în loc de eliminarea controversatelor venituri. Acest lucru nu este pe planul Comisiei, care susține că reforma nu se negociază, potrivit surselor politice.

Prin planul coaliției de guvernare, numărul de angajați la stat – în administrația publică rămâne în continuare foarte mare, iar pensiile speciale nu sunt desființate, nici măcar cele „nesimțite”. Planul era ca anumite pensii să fie impozitate – 15% pentru cele de peste 6.000 de lei, dar să crească an de an, ajustate la rata inflației. Astfel, reducerile cheltuielilor publice ar fi fost nesemnificative.

Săptămâna trecută, legea pensiilor speciale a trecut de Senat. S-au făcut anumite modificări, dar nu fundamentale.

Ce soluții pun pe masă Banca Mondială și Comisia Europeană

Banca Mondială a propus rata de înlocuire, adică procentul de pensie din salariu, care să fie de 45%, lucru ce nu a fost adoptat la Senat.

Instituția condusă de către Ursula von der Leyen a transmis că Guvernul trebuie să respecte toate observațiile făcute de specialiștii Băncii Mondiale. Executivul de la Bruxelles a cerut din nou ca miniștrii responsabili să fie implicați și să își introducă amendamentele BM și CE în lege.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.