Comisia Europeană anunță oficial că economia UE întră în recensiune

best auto leo vaslui

Uniunea Europeană ar putea înregistra o creştere economică de 3,3% în 2022, iar rata anuală a inflaţiei probabil va fi de 9,3% ca medie a nivelul tuturor statelor UE şi de 8,5% în zona euro, urmând ca inflaţia să încetinească în 2023, potrivit estimărilor Comisiei Europene.


„PIB-ul real în Uniunea Europeană a surprins cu o creştere în prima jumătate a anului 2022, în contextul în care consumatorii au reluat cheltuielile în mod viguros, mai ales în sectorul serviciilor, după relaxarea restricţiilor COVID-19. Expansiunea economică a continuat în trimestrul al treilea, deşi într-un ritm considerabil mai slab”, anunţă Comisia Europeană, în „Prognoza economică de toamnă”, postată pe site-ul oficial şi vizualizată de agenţia MEDIAFAX.

„Pe fondul incertitudinii în creştere, presiunile mari asupra preţurilor la energie, erodarea puterii de cumpărare a familiilor, mediul extern mai slab şi condiţiile financiare mai stricte urmează să încline Uniunea Europeană spre recesiune în ultimul trimestru din 2022. Cu toate acestea, impulsul puternic din 2021 şi creşterea economică puternică din prima jumătate a anului ar urma să conducă la creşterea valorii PIB-ului real în 2022 la 3,3% în Uniunea Europeană (3,2% în zona euro), cu mult faţă de proiecţiile de 2,7% din Prognoza interimară din vară”, precizează Comisia Europeană.

Media inflaţiei ar urma să fie de 9,3% la nivelul Uniunii Europene şi de 8,5% în zona euro. Inflaţia ar urma să scadă în 2023, urmând să fie de 7,0% la nivelul Uniunii Europene şi de 6,1% în zona euro. În 2024, inflaţia la nivelul UE ar putea scădea la 3,0%, iar în zona euro la 2,6%, potrivit estimărilor actuale.


Sursa: 60m.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.