Consilierii locali vasluieni aprobă noul regulament pentru licitații în bazar: Un pas înainte sau un joc politic?”

best auto leo vaslui

Reacții împărțite după aprobarea regulamentului privind închirierea spațiilor din noul bazar vasluian.

Vaslui, 22 septembrie 2023 – După luni întregi de discuții și controverse, consilierii locali din Vaslui au votat ieri noul regulament privind procedura de organizare a licitațiilor pentru închirierea spațiilor din noul bazar al orașului. Regulamentul, care a fost propus încă din luna martie a acestui an de către Direcția de Administrare Târguri Piețe și Oboare (DAPTO) din cadrul Primăriei Vaslui, a stârnit dezbateri aprinse și a fost subiectul unor amânări repetate, pe fondul neînțelegerilor politice.

Noul regulament prevede că principala pondere în repartizarea spațiilor va fi dată nivelului chiriei oferite. Astfel, cei care vor licita cu cele mai mari sume de bani vor primi un punctaj maxim de 40 de puncte. Comercianții care demonstrează că dețin sume echivalente cu contravaloarea a două chirii vor primi alte 30 de puncte. Protecția mediului va fi și ea luată în considerare, ofertanții angajându-se să încheie contracte de gestionare a deșeurilor cu operatori economici agreați pentru a primi 25 de puncte. Experiența în activitate va aduce cinci puncte suplimentare pentru comercianții cu o vechime mai mare de un an, în timp ce cei aflați la început de drum vor primi doar un punct.

Cu toate acestea, decizia de a aproba acest regulament nu a fost una ușoară. Consilierii locali au amânat votul timp de șapte luni, dezbătând variante de relocare sau schimbări ale regulamentului pentru a îndeplini cerințele comercianților din vechiul bazar. În cele din urmă, toate cele 23 de voturi au fost în favoarea noului regulament, inclusiv cele ale consilierilor PSD și PNL.

Reacțiile nu au întârziat să apară. Dănuț Bîicu, consilier USR, a criticat vehement decizia PSD și PNL, acuzându-i că au tărăgănat situația pentru interese politice. “Astăzi s-a dezumflat gogoașa, domnilor! Redați vasluienilor ce e al vasluienilor și amintiți-vă de vorba lui Ștefan: orașul acesta nu e al vostru, ci al urmașilor urmașilor noștri”, a scris el pe rețelele de socializare.

Cu toate acestea, merită menționat că și consilierii liberali au fost implicați în această situație, neînțelegând din prima că legea trebuie respectată și că regulamentul propus de DAPTO ar fi trebuit adoptat pentru a evita amânările repetate.

În ceea ce privește securitatea noului bazar, există îngrijorări că acesta ar putea rămâne nesupravegheat pe timp de noapte. Primăria Vaslui a contractat servicii de pază pentru bazar în luna martie a acestui an, însă contractul s-a încheiat la mijlocul lunii iunie, iar alternativa propusă, înființarea unui Compartiment de pază în cadrul Poliției Locale, nu a fost implementată până în prezent. Cu austeritatea care afectează instituțiile publice, există șanse mici ca acest compartiment să fie pus în funcțiune, lăsând totuși noul bazar sub supravegherea unei firme private de pază.

Aprobarea noului regulament pentru bazar reprezintă un pas important pentru dezvoltarea economică a orașului Vaslui, dar rămân deschise întrebări cu privire la implementarea și securitatea acestui proiect, iar timpul va arăta cum vor fi gestionate aceste aspecte în viitorul apropiat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.