Consiliul Județean Vaslui obține finanțare pentru dotarea școlilor rurale cu microbuze electrice

best auto leo vaslui

Microbuzele electrice pentru elevi vor fi introduse în județul Vaslui, grație unui proiect depus de către Consiliul Județean în cadrul Apelului de proiecte “Microbuze electrice pentru elevi”. Acest proiect beneficiază de finanțare prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență, în special prin Reforma 6, care vizează actualizarea cadrului legislativ pentru a asigura standarde ecologice în sistemul de învățământ preuniversitar.

Scopul proiectului este dotarea unităților de învățământ preuniversitar din mediul rural al județului Vaslui cu microbuze electrice destinate transportului elevilor. Această inițiativă are drept obiectiv facilitarea accesului la o educație de calitate pentru toți elevii și copiii, în special cei din zonele cu populație scăzută, protejând în același timp mediul înconjurător.

Potrivit referatului de aprobare a proiectului, care urmează să fie supus votului consilierilor județeni în ședința de astăzi, s-a stabilit un clasament al unităților administrativ-teritoriale (UAT) care vor beneficia de microbuze electrice. Printre acestea se numără comunele Băcani, Băcești, Iana, Ivănești, Puiești, Stănilești, Rebricea, Voinești, Banca, Solești, Alexandru Vlahuță, Bogdănești, Costești, Hoceni, Miclești, Dragomirești, Todirești, Zorleni, Vindirei, Gârceni, Gherghești, Roșiești, Bogdănița și Crețești.

Valoarea totală a proiectului propus spre finanțare este de 35.263.388,85 lei, inclusiv TVA. Suma eligibilă prin intermediul PNRR este de 29.571.040,80 lei, iar TVA-ul este de 5.618.497,75 lei, suportat de la bugetul de stat. Județului Vaslui îi revin și cheltuieli neeligibile privind informarea și publicitatea proiectului, precum și cheltuieli conexe pentru înmatricularea și asigurarea microbuzelor, în valoare totală de 7.850,30 lei, inclusiv TVA.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a subliniat importanța acestui proiect și a declarat că microbuzele școlare electrice vor fi repartizate în principal în zonele rurale, cu condiția existenței stațiilor de încărcare adecvate. Ea a explicat că există un algoritm de distribuție a microbuzelor în funcție de criterii precum izolarea zonei, numărul de elevi, rutele prioritare și disponibilitatea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.