Cum a scăpat un procuror care anchetează magistrați de acuzația că a colaborat cu Securitatea.

best auto leo vaslui

Gheorghe Cornescu de la Parchetul General, unul dintre cei mai bine plătiți magistrați din România, a scăpat de acuzația de colaborare cu Securitatea, după ce a folosit o adeverință de necolaborare din 2002, deși au apărut elemente noi la dosarul său, scrie PRESShub.

Cornescu ar trebui să ancheteze magistrați, fiind selectat de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și de procurorul general în acest sens.

Chemat în judecată de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), Gheorghe Cornescu a scăpat de acuzația de colaborare cu Securitatea în baza precedentului stabilit de guvernatorul Mugur Isărescu. În procesul său, guvernatorul BNR a reușit, cu sprijinul Curții Constituționale (CCR), să declare neconstituțională reverificarea celor care au deja o adeverință de necolaborare, chiar dacă la dosar au apărut elemente noi.

Potrivit datelor de la Curtea de Apel București, Gheorghe Cornescu ar fi fost recrutat de Securitate pe când era student în anul IV la Facultatea de Drept din București „pentru încadrarea informativă a rudelor din străinătate ale viitoarei sale soţii”, pentru încadrarea informativă a colegilor de facultate și a altor studenți din complexul Grozăvești, în perioada 1984 -1988. Notele informative erau semnate cu pseudonimul „Corvin”, fiind descoperite într-un dosar predat de Serviciul de Informații Externe.

Din motivare rezultă că magistratul a contestat notele informative, autenticitatea scrisului şi a semnăturii.

Cornescu a invocat că înscrisurile depuse la dosar sunt ilizibile și a cerut CAB să accepte depunerea în instanță a dosarului întocmit de Securitate pe numele tatălui său, „precum și a dosarului privind pe pârât din perioada cât acesta a frecventat cursurile Liceului”.

Curtea de Apel a constatat că „prin Decizia Curţii Constituţionale nr. 794/2021, Legea nr. 161/2019 a fost declarată neconstituţională în întregul său” și că „fiind înlăturată în integralitate din ordinea juridică Legea nr. 161/2019, este înlăturat implicit şi art. 121 introdus prin aceasta în OUG nr. 24/2008, text ce a permis reverificarea pârâtului şi a servit ca temei al promovării acţiunii de faţă”, se mai arată în motivarea instanței. Mai mult, „întrucât pârâtului i-a fost deja emisă o decizie de neapartenență şi necolaborare cu Securitatea în baza legii vechi, (…), acesta nu mai poate fi reverificat, opunându-se dispoziţiile art. 32 din OUG nr. 24/2008 reintrate în fondul activ al legislaţiei ca efect al aceleiaşi decizii de declarare a neconstituţionalităţii Legii nr. 161/2019 prin care fuseseră abrogate, întrucât pârâtul nu face parte dintre persoanele care sunt verificate din oficiu, singurele susceptibile de a face obiect al reverificării, în condiţiile legii”, mai arată Curtea de Apel București.

CNSAS a atacat decizia Curții de Apel la instanța supremă. Primul termen al apelului a fost stabilit abia pe 25 octombrie anul viitor.

Cornescu a revenit în magistratură, cu ajutorul CSM, după ce s-a pensionat, făcând parte din noua secție de anchetare a magistraților, care nu a făcut niciun rechizitoriu în ultimele 10 luni, dată de când a fost înființată, mai scrie PRESShub.

Gheorghe Cornescu este cel mai bine plătit procuror din România. Anul trecut, a încasat un salariu de 243.000 de lei, la care se adaugă pensia primită ca fost procuror militar în valoare de 363.000 de lei. În total, 606.000 de lei pe an, adică 50.000 de lei net pe lună – aproximativ 10.000 de euro lunar.

Sursa: 60m.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.