Cum și-au umflat salariile șefii din Jandarmerie

best auto leo vaslui


Procurorii militari cer redeschiderea dosarului în care mai mulți șefi din Jandarmerie sunt acuzați că și-au umflat salariile.

Unul dintre cei acuzați este colonelul Cătălin Sindile, cel care a fost trimis în judecată, pentru abuz în serviciu, în dosarul „10 August”.

Colonelul Cătălin Sindile – trimis în judecată pentru abuz în serviciu în reprimarea violentă a protestului din 10 august 2018 – s-ar putea alege cu un nou dosar penal, în legătură cu bani încasați ilegal din sporurile pentru ore suplimentare. Curtea Militară de Apel București dezbate pe data de 7 septembrie confirmarea redeschiderii urmăririi penale față de Sindile și alți doi ofițeri de rang înalt din Jandarmerie, vizați într-o cauză din 2020, între timp clasată, scrie Ziare.com.

Alături de Sindile, sunt acuzați că și-au umflat salariile și generalul de brigadă Constantin Florea, precum și fostul șef al Jandarmeriei Române, colonelul Bogdan Enescu.

Cei trei ofițeri sunt așteptați la Curtea Militară de Apel București în zilele de 6 și 7 septembrie, în două dosare: o plângere formulată de către generalul Constantin Florea și procesul de confirmare a redeschiderii urmăririi penale.

Pe data de 20 septembrie 2020, procurorii militari ai DNA anunțau că gen. Constantin Florea, col. Bogdan Enescu și col. Cătălin Sindile sunt urmăriți penal pentru infracțiuni de uzurpare a funcției dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. Jandarmii și-au dat „din pix” bani pentru ore suplimentare.

Cei trei ofițeri din Jandarmerie ar fi încasat, în cursul anului 2020, drepturi bănești în sumă totală de 79.852 lei reprezentând ore suplimentare, fără vreo justificare legală bazată pe vreo dispoziție a șefului ierarhic superior și fără vreun temei care să justifice caracterul operativ sau neprevăzut al activităților desfășurate:

„Ca împuternicit inspector general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române (n.r. – la acea dată), suspectul Enescu Bogdan ar fi aprobat, în perioada mai – iunie 2020, statele de plată și centralizatoarele lunare ale orelor prestate suplimentar și ar fi încasat drepturi bănești în sumă de 36.068 lei, reprezentând ore suplimentare, aferente perioadei ianuarie – aprilie 2020, fără respectarea prevederilor legale, respectiv fără ca efectuarea orelor suplimentare să fi fost dispusă de șeful ierarhic superior și fără ca, din documentele întocmite, să fi rezultat caracterul operativ sau neprevăzut al activităților desfășurate. Concret, suspectul ar fi încasat bani pentru ore suplimentare cu încălcarea art. 21 alin. (1) și (4) din Legea–cadru nr. 153/2017 și art. 35 alin. (3) și (6) din O.u.G. nr. 114/2018.

La rândul său, în perioada august – octombrie 2019, ca împuternicit inspector general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, suspectul Florea Constantin ar fi efectuat ore suplimentare fără respectarea acelorași prevederi legale, ulterior ar fi solicitat Inspectoratului General al Jandarmeriei Române acordarea majorării salariale corespunzătoare, iar în baza aprobării documentelor de către suspectul Enescu Bogdan, (deși acesta din urmă, la data efectuării orelor suplimentare, îndeplinea funcția de inspector șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Ilfov, fiind în subordinea nemijlocită a solicitantului), ar fi încasat, în luna mai 2020, drepturi bănești în sumă de 15.619 lei.

În mod similar, în perioada septembrie 2018 – martie 2019, ca împuternicit inspector general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, suspectul Sindile Ionuț-Cătălin ar fi efectuat ore suplimentare fără respectarea prevederilor legale, ulterior, în luna iunie 2020, ar fi solicitat Inspectoratului General al Jandarmeriei Române acordarea majorării salariale corespunzătoare, iar în baza aprobării documentelor de către suspectul Enescu Bogdan, (deși acesta din urmă, la data efectuării orelor suplimentare, îndeplinea funcția de inspector șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Ilfov, fiind în subordinea nemijlocită a solicitantului), ar fi încasat, în luna iulie 2020, drepturi bănești în sumă de 28.165 lei”, rețin procurorii militari ai DNA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.