Dacian Cioloş: Ticăloşia România TV cere un comportament exemplar: închiderea acestei staţii TV / România TV este un instrument de intimidare şi propagandă, construit de politicieni interesaţi să influenţeze jocul politic

best auto leo vaslui

Europarlamentarul Dacian Cioloş, preşedinte REPER, cere, duminică, retragerea licenţei România TV, post despre care afirmă că este ”un instrument de intimidare şi propagandă, construit de politicieni interesaţi să influenţeze jocul politic”. El cere tuturor politicienilor din Opoziţie să se alăture demersului de a solicita CNA retragerea licenţei. ”Închiderea RTV nu este despre presă, este despre libertate şi democraţie”, susţine eurodeputatul.

”Ticăloşia România TV cere un comportament exemplar: închiderea acestei staţii TV. În lumina ultimelor evenimente, observ că Opoziţia politică din România nu reuşeşte să funcţioneze nici corect, nici eficient. Pot să înţeleg că există diferenţe de poziţionare între noi, însă nu înţeleg această tăcere asurzitoare în acest caz extrem de grav”, a scris, duminică, pe Facebook, Dacian Cioloş.

Europarlamentarul îşi exprimă speranţa că ”liderii partidelor de opoziţie nu aşteaptă să treacă furtuna, să poată merge din nou în studiourile unei televiziuni care a încălcat orice limite profesionale, etice, morale şi de bun-simţ.

”Clasa politică din România, Putere şi Opoziţie, a girat ani în şir comportamentul acestei televiziuni prin prezenţa la acest post şi finanţarea lui. Cunosc această realitate, pentru că am auzit mereu de la mulţi dintre specialiştii de comunicare că nu e bine să te cerţi cu ei, că au audienţă mare, că îţi pot face rău şi multe alte argumente din aceeaşi categorie. Să fim cinstiţi cu noi înşine: România TV este un instrument de intimidare şi propagandă, construit de politicieni interesaţi să influenţeze jocul politic în direcţiile dorite de ei. Instrument finanţat cu foarte mulţi bani publici, în funcţie de interesele politice”, a mai scris Dacian Cioloş.

Potrivit acestuia, România TV ”nu este o instituţie de presă, iar mulţi dintre cei care lucrează acolo şi apar în studiouri nu sunt jurnalişti, chiar dacă încearcă să pretindă că ar fi”.

”România TV este afacerea unui infractor periculos, dat în urmărire generală, un individ care a fugit într-o ţară prorusă unde se adăposteşte de lege şi puşcărie. Oamenii care i-au construit acest instrument de intimidare au sprijinit apariţia şi dezvoltarea AUR, un partid politic extremist prorus care, pentru prima dată, este capabil să ameninţe traseul european al României. O parte dintre ei consiliază conducerea PSD, care se foloseşte de acest post pentru a-şi intimida contracandidaţii politici”, a mai scris Cioloş.

Preşedintele REPER mai scie că ”Guvernul proeuropean de la Chişinău a interzis difuzarea RTV în Republica Moldova pentru propagandă prorusă”.

”În România, nu argumentele lipsesc, ci curajul. Închiderea RTV nu este despre presă, este despre libertate şi democraţie. Înainte de libertatea lui Victor Ciutacu de a terfeli oameni şi destine, întrebaţi-vă unde este libertatea victimelor sale. Am ajuns să protejăm infractorii, sub pretextul unei libertăţi depline, ignorând victimele”, mai afirmă liderul REPER.

Acesta invită toţi liderii politici din opoziţie să se alăture acestui demers de a cere ridicarea licenţei de emisie a România TV.

”Nu într-un demers abuziv, de suprimare a unei instituţii de presă, ci legal, cu exemple şi argumente solide, care demonstrează că avem de-a face cu un instrument politic de dezinformare, manipulare şi intimidare, deghizat în instituţie de presă. Consiliul Naţional al Audiovizualului, o instituţie puternic slăbită de controlul politic, nu îşi foloseşte în prezent pârghiile pentru a opri aceste derapaje grave şi a proteja cetăţenii de manipulare, dezinformare şi incitare la discriminare. Nu am mari aşteptări de la actuala coaliţie de guvernare, dar îmi propun ca pe lista de priorităţi pentru alegerile de anul viitor să fie reformarea completă a CNA şi noul organism să aibă capacitatea să închidă instrumentele de manipulare care emit, în ciuda miilor de pagini de sancţiuni primite”, susţine Dacian Cioloş.

”Nu retrag eu licenţe TV, nu vreau eu să pedepsesc pe cineva, că nu e rolul meu. Politicienii nu au dreptul să facă asta şi nu ar trebui să aibă această putere vreodată într-o democraţie. Dar am dreptul la opinie avizată şi să atrag atenţia atunci când derapajele continuă la nesfârşit şi nu mai există nicio limită, iar cetăţenii sunt manipulaţi şi dezinformaţi. Opinia mea fără echivoc azi este că România TV ar fi trebuit să rămână de mult timp fără licenţă, dacă instituţiile independente de reglementare ar fi funcţionat şi ar fi respectat legea. Iar dacă la România TV mai există jurnalişti pe bune, le cer să nu plece capul şi să iasă din mocirlă”, a adăugat Dacian Cioloş.

Sursă:news.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.