Deputaţii au votat proiectul de lege privind instituirea Schemei de Certificare Voluntară ”De Origine România -Dor”, care garantează că produsul alimentar este realizat pe teritoriul României şi fabricat din materii prime de origine românească

best auto leo vaslui

Deputaţii au votat, marţi, cu 266 de voturi pentru şi două abţineri, proiectul de lege privind instituirea Schemei de Certificare Voluntară ”De Origine România -Dor”, care garanteazî faptul că produsul alimentar achiziţionat este realizat pe teritoriul României şi fabricat din materii prime de origine românească.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare instituirea cadrului legal privitor la instituirea schemei de certificare voluntară „De Origine România – DORˮ, la care să aibă acces producătorii şi procesatorii români.

Potrivit proiectului, schema ar garanta faptul că produsul alimentar achiziţionat este realizat pe teritoriul României şi fabricat din materii prime de origine românească.

”Introducerea unui certificat DOR prin care este atestată originalitatea materiilor prime reprezintă un element de mândrie naţională, dar şi un instrument transparent care poate ajuta consumatorul în procesul de achiziţie”, se precizează în expunerea de motive.

Pentru obţinerea certificatului de calitate DOR producătorii şi procesatorii trebuie să îndeplinească un set de condiţii stricte cuprinzând originea produselor, atestarea ca producător, autorizaţie sanitar-veterinară, caracteristicile produselor, declaraţii pe proprie răspundere privind provenienţă şi arealul produselor agroalimentare.

Propunerea legislativă introduce şi un set de sancţiuni pentru nerespectarea condiţiilor de certificare a calităţii precum şi situaţiile în care operatorii economici pierd dreptul de a utiliza logo-ul schemei de certificare voluntară a calităţii.

Sursă:news.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.