Deputatul Eduard Popica susține că abuzul în serviciu nu ar trebui să aibă un prag minim
Deputatul PSD Eduard Popica, vicepreședintele comisiei care dezbate proiectul privind noua Ordonanță 13 referitoare la pragul de dezincriminare a abuzului în serviciu, a oferit câteva detalii privind acest subiect la o conferință de presă în Bârlad pe data de 6 aprilie. Acesta a explicat modificările făcute la Codurile Penale de către Camera Deputaților, în comparație cu proiectul adoptat de Senat pe 5 aprilie pentru infracțiunea de abuz în serviciu, precum și păstrarea articolului din Codul de Procedură Penală prin care interceptările SRI pot fi folosite pentru infracțiunile de corupție doar în cazurile în care siguranța națională este amenințată.
Pe neașteptate, pragul de 250.000 de lei pentru dezincriminarea abuzului în serviciu, echivalentul a aproximativ 50.000 de euro, a fost adoptat de Senat săptămâna trecută. Aceasta era o valoare mai mare chiar și decât cel prevăzut în Ordonanța 13, care a generat ample proteste în România acum șase ani, fiind acuzată că a fost creată pentru a-l proteja pe Liviu Dragnea. După cererile presei, s-a aflat că pragul a fost propus de către ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, în cadrul discuțiilor de la Vila Lac din 26 februarie, cu liderii Coaliției PSD-PNL-UDMR, conform informațiilor obținute de Europa Liberă din mai multe surse. Ministrul a susținut că aceasta ar fi o valoare similară pragului pentru evaziune fiscală. Cu toate acestea, Camera Deputaților a votat pentru eliminarea completă a pragului pentru abuzul în serviciu.
Deputatul Eduard Popica (PSD), prezent la Bârlad, a explicat: “Proiectul a trecut fără niciun prag pentru abuzul în serviciu!”. În timp ce toată lumea era atentă la acest prag, deputatul Eduard Popica a abordat subiectul dintr-un unghi diferit și a vorbit despre modificările votate de Camera Deputaților la Codurile Penale și eliminarea pragului de 250.000 de lei pentru infracțiunea de abuz în serviciu.
“Aș dori să mă refer mai întâi la pragul respectiv, care nu a mai fost votat, din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, care se referă la infracțiunea de abuz în serviciu. Încă de săptămâna trecută s-au făcut cunoscute diferite sume, proiectul plecând de la Senat cu acel cuantum de 250.000 de lei, contestat de opoziție. Având în vedere că Curtea Constituțională