Deși avem același număr de cetățeni dar o țară de 5 ori mai mare, olandezii sunt de 4 ori mai bogați decât românii

best auto leo vaslui

România , ca și Olanda, are puțin peste 18 milioane de cetățeni. Deși Olanda are resurse naturale cu mult mai mici decât România iar suprafața țării este de 5 ori mai mică decât a României, cetățenii sunt cu mult mai bogați.

PIB-ul pe cap de locuitor al României este de numai 13.000 de euro pe cap de locuitor în timp ce PIB-ul pe cap de locuitor în Olanda este de 4 ori mai mare, adică de peste 53.000 de euro. PIB-ul general al Olandei este de peste 1,000 de miliarde de euro, valoarea fiind una colosală.

Diferența de nivel de trai este una colosală iar aceasta se bazează pe o productivitate ridicată a forței de muncă. Această productivitatet ridicată este asigurată pe de o parte de tehnologii avansate folosite iar pe de cealaltă parte statul se implică activ pentru a putea asigura toată infrastructura necesară pentru ca mediul de afaceri să se desfășoare cât mai bine cu putință.

Olanda este o țară digitalizată, informatizată, cu birocrația mult redusă și cu unul din cele mai scăzute grade de corupție din lume. Pentru că nimeni nu îți pune piedici și angajații de la stat nu cer șpagă, olandezii o duc foarte bine.

Olanda se află pe locul 8 din lume din punct de vedere al indicelui celor mai puțin corupte state din lume în timp ce România se află pe locul 57. Înaintea Olandei se mai află Danemarca, Noua Zeelandă, Finlanda, Suedia, Elveția, Norvegia și Singapore. Toate aceste state sunt bogate și asigură bunăstare cetățenilor. Acest lucru arată un tipar: statele unde corupția este redusă și nu se fură sunt printre cele mai bogate din lume. Prin corupție se pierd sume importante de bani care se scurg la politicieni iar aceștia îi mută din țară sau îi cheltuie pe produse scumpe, de lux, în loc să facă investiții. Cine este corupt nu duce banii în afaceri deoarece nu știe să facă afaceri.

În Olanda se construiesc spitale, autostrăzi, școli moderne, se fac investiții private foarte multe iar fiscalitatea este una redusă. Multe companii preferă să își stabilească sediul socia în Olanda deoarece beneficiază de numeroase facilități fiscale. Olanda este o țară care invită antreprenorii străini să își aducă banii acolo și să facă afaceri. În România orice antreprenor, fie el român sau străin, este târât de la un ghișeu la altul și este hăituit de funcționari care vor să le iasă și lor ceva.

În Olanda poți obține o autorizație de construire în doar 2 luni , în România aceste proces durează aproape 10 luni. În Olanda ai o perioadă de timp în care poți anula o autorizație de construire, investitorii sunt apărați, nu se pot trezi că au băgat sute de milioane de euro într- o construcție a cărei autorizație se va anula, așa cum se întâmplă în România.

Relațiile comerciale dintre România și Olanda sunt printre cele mai intense, schimburile comerciale atingând peste 5 miliarde de euro. România importă din Olanda produse de 3,1 miliarde de euro și exportă produse de numai 2,2 miliarde de euro. Putem observa că există un deficit comercial în defavoarea României.

Degeabă se laudă românii că au cel mai bun teren agricol din Europa dacă el nu este folosit cu maxim de randament. România importă din Olanda carne și animale vii în valoare de peste 100 de milioane de euro. România și-a distrus industria de produse pentru sistemul medical și astăzi importăm din Olanda produse farmaceutice de peste 260 de milioane de euro în fiecare an. Am ajuns să importăm și plastic din Olanda în valoare de peste 160 de milioane de euro, în ciuda faptului că Olanda nu dispune de resurse de gaz și petrol așa cum dispune România. Degeaba ai materii prime dacă nu știi să le folosești la randamentul lor maxim. Din Olanda aducem și echipamente industriale și tehnolofie de peste 1 miliard de euro, în condițiie în care noi nu mai avem mai avem deloc cercetare și inovație.

Olanda are a 15-a economie a lumii, aspect care este de lăudat.

Olanda are cel mai mare port al Europei în timp ce portul Constanța a rămas blocat în timp, arată ca acum 33 de ani, după ce conducerile politice ale PSD și PNL au căpușat activitatea acestuia. Constanța putea arăta ca Rotterdam, însă nu arată datorită corupției.

Agricultura Olandei are un randament ridicat și furnizează materiile prime pentru industria alimentară. România are agricultură dar nu mai are industrie alimentară, consumăm aproape toate produsele din import. Statul român refuză să ajute oamenii de afaceri pentru a putea crește acest sector una dintre probleme principale fiind finanțarea.

România are trebui să urmeze modelul economic al Olandei, în condițiile în care dispunem de aceeași resursă umană dar avem avantajul unei țări mai mari și a resurselor naturale locale. Pentru acest lucru trebuie să facem un mediu de afaceri debirocratizat pentru ca investitorii să vină în România ,iar corupția trebuie redusă prin digitalizare și eliminarea de condiții și legi, pentru a rupe relația directă între investitori și autoritățile publice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.