Despre Schengen, fără patimă: După ce că suntem proști, mai și semnalizăm

best auto leo vaslui

Atât de mult s-a scris și dezbătut despre Schengen încât ajungem să credem că eșecul ne desființează ca națiune. Bine, nici nu suntem departe. Dar nu ăsta este motivul. Cum nici dezbaterile interminabile despre Schengen nu vor aduce bunăstare și nu vor rezolva ceva.

Ne învârtim în jurul cozii. Avem o plăcere diabolică să batem pasul pe loc.De peste 30 de ani aceleași partide iresponsabile fac țara franjuri, dar noi am descoperit, în sfârșit, adevărații vinovați. Austriecii!

Guvernele PSD și PNL, care au privatizat (dincolo de limita trădării) Petrom, BCR sau Banca Agricolă și au tolerat tăierea pădurilor (pentru a oferi lemnul, aproape gratis, austriecilor) sunt inocente. UDMR, o formațiune care nu lipsește din niciun guvern, dar care face politica Budapestei, este nevinovată.

Astăzi boicotăm Austria! O tâmpenie! Nu putem boicota o țară pentru incompetența și impotența guvernanților noștri. Da! putem să nu mai alimentăm conturile companiilor austriece, putem încuraja „consumul românesc”, putem să-i arătăm cu degetul, public, pe trădătorii care au făcut posibil jaful național, dar…

Să boicotăm Austria, la vedere și tendențios, este o prostie. Păi ce, ei ne-au înfipt pumnalul în piept? Sau în spate? Apoi, până să ne răfuim cu austriecii, n-ar fi bine să ne facem ordine în propria ogradă? Aici, unde Iohannis și Ciucă au un discurs identic: „nu căutăm vinovați”.

Cam asta-i treaba cu adevărul. Uneori este atât de nud încât unii îl consideră indecent, vulgar chiar. Poate de aia îl îmbracă, cu pasiune, în minciuni. Până ajung să se identifice cu impostura toți „doctorii”.

Discuția despre Schengen este veche. Faptul că nu am intrat există două motive. O motivație este faptul cum ne comportam noi, legat de statul de drept și de corupție… Noi luptăm împotriva corupției, dar mai avem un pic de lucru atâta timp cât sunt unii care stau în vârful statului…

Am fost atât de aproape să intrăm în Schengen, dar au fost aleși pesediștii și au început să facă praf justiția. Și atunci totul s-a oprit.

Deci din cauza PSD nu suntem în Schengen. Dacă am fi continuat lupta anticorupție, azi am fi fost în Spațiul Schengen … Nu din cauza olandezilor sau a francezilor nu suntem în Schengen. Din cauza PSD-ului”.

Declarația (aici), din 11 mai 2019, aparține grofului de la Cotroceni (aka Werner). Același individ care, câteva luni mai târziu, instala PNL, cu forța, în fruntea Guvernului.

După dezastrul cu Gogu consumatoru’ (zis și Cîțu Vasilică) primea ordin să-l înscăuneze premier pe dottore Patraulea, Nicolae Ciucă. Un Guvern format împreună cu PSD, partidul din cauza căruia nu intram în Schengen.

În decembrie 2021, Patraulea declara despre Schengen: „Voi face tot ce este necesar astfel încât România să își îndeplinească acest deziderat… Pot să îmi propun o astfel de ţintă, dar nu pot garanta că ea se întâmplă, pentru că nu depinde doar de noi”.

Era mai simplu dacă ne garanta. Măcar nu eram dezamăgiți astăzi. Niciuna din promisiunile generalului nu a fost respectată. E normal să avem speranțe când nu-și dă cuvântul.

Unii cu promisiuni devansate, noi cu toate încălcate

Croația a intrat în NATO în 2009, iar în UE în 2013. Nu a stat în genunchi în fața SUA. Dimpotrivă.

În anul 2017, când a început înlocuirea avioanelor MIG 21, Croația a solicitat mai multe oferte. Cea americană, pentru F16 Falcon, a fost respinsă din cauza prețului prea mare. Repercusiuni?

Începând cu 1 decembrie 2021 cetățenii croați călătoresc în SUA, în scopuri turistice sau de afaceri, fără vize. Românii mai așteaptă.

Noi am cumpărat cam tot ce aveau prin magaziile de vechituri americanii. Ce nu a fost second-hand se va dovedi în câțiva ani inutil. Epave care nu contribuie cu nimic la creșterea capacității de apărare a țării. Din 2023, alocăm 2,5% din PIB Apărării. Peste procentul asumat. Americanii insistă să ne vândă și… corvete.

Punem repede de o achiziție G2G direct cu partenerul strategic. Întâi le plătim și mai apoi vedem dacă le și primim.

N-am procedat la fel și cu Patriot? Sunt trei ani de când am achitat 7 baterii Patriot, dar nu avem niciuna operaționalizată. În schimb Polonia a primit, împrumut, un sistem complet. Urmează să primească unul și Ucraina.

Premierul croat, Andrej Plenković, declara în iulie 2021 că se așteaptă ca țara să intre în Schengen până la finele anului 2022. Era o perioadă în care oficialii de la Bruxeles estimau aderarea Croației la spațiul european fără frontiere abia din semestrul II al anului 2024.

Au de unde învăța Iohannis și păpușile lui. Croația devine membră a Schengen aproape de termenul pe care și l-a fixat premierul ei. Mai repede cu un an decât evaluase posibil Bruxelles-ul.

La aceeași dată, 1 ianuarie 2023, Croația trece și la moneda unică europeană.

Euro, un alt vis imposibil

În timp ce Croația și Bulgaria sunt tot mai aproape de moneda euro, România poate spera la intrarea în Mecanismului Cursului de Schimb abia către finalul primului mandat de președinte al generalului Nicolae Ionel Ciucă.

Doamne! Ferește-ne de blestem!

Stabilirea unui orizont de aderare la moneda europeană mai devreme de anii 2028-2029 este la fel de lipsit de realism pe cât era la data aderării la UE anul 2014 pentru renunțarea la leul românesc.

Bine, și Ciucă era să fie pregătit de americani pentru candidatura la președinție în anul 2024. Între timp s-ar putea să fi ajuns și ei exaperați de limitele impostorului.

Ciucă președinte? Majoritatea s-ar resemnat, dacă n-ar emigra.

Până la urmă, ce „sparring partner” i-ar putea oferi PSD-ul? Rafila sau Geoană? Ciolacu e prea comod și plictisit.

La 35 de ani de la „Revoluție” vom avea de ales între un fost comunist și fiul unui fost procuror-torționar comunist sau a unui fost general de Securitate. „Blestemul” lui Băsescu ne urmărește și peste un sfert de veac.

România, Vestul sălbatic din „flancul estic”

Deocamdată România este o țară a dezechilibrelor imposibil de surmontat. Milioane de pensionari și angajați se zbat într-o sărăcie greu de imaginat pentru Vestul Europei. În schimb camarila celor aflați la putere sau care o susțin, prosperă.

De la 1 ianuarie 2023 încă nu știm cum este compensată energia. Dacă trebuie sau nu declarație, unde și cum se depune. Nici Ciucă nu știe.

Cert este că ratele celor cu împrumuturi calculate după IRCC vor crește, iarăși, tot de la 1 ianuarie 2023. Să nu spună cineva că Anul Nou nu aduce nimic românilor.

Magistrații noștrii au venituri care umilesc toți judecătorii europeni, în timp ce România prinde anual podiumul țărilor cu cele mai multe cazuri condamnate la CEDO. La 1 ianuarie 2023 pensiile lor rămând tot „cele mai deosebit de speciale”. Ba mai intră și primarii lângă ei.

Avem mai mulți lucrători în serviciile secrete decât Germania, Spania, Italia și Franța la un loc, dar clanurile interlope, grupările mafiote sau nesiguranța granițelor și contrabanda sunt deja brand național. Nici măcar nu am fost capabili să anticipăm jocul Germaniei și „iepurii” ei, Olanda și Austria.

Am depășit de mulți ani ambițiile de a ne compara dezvoltarea și nivelul de trai cu Portugalia, Grecia sau Ungaria. Ca populație ar fi trebuit să ne raportăm la Olanda, iar ca teritoriu la Marea Britanie. Ca resurse naturale și potențial puteam să ne propunem competiția cu Polonia sau Italia.

După ce că suntem proști, mai și semnalizăm

Noi ne-am uitat însă doar către Bulgaria pentru că altcineva nu mai era în spatele nostru. Când vine vorba de corupție erau toți în spate așa că aici nu aveam termen de referință. Și ne-am tot dus în față de nimeni nu ne mai poate depăși.

Acum vrem și decuplarea de Bulgaria. Ce mostră mai mare de incompetență și diletantism?

Bulgaria trece la euro în anul 2024. Nu există nicio țară în care să circule moneda europeană și care să nu fie membră a spațiului Schengen. Noi ne încăpățânăm să fim tot proști!

Nu avem interese naționale și nu avem proiecte de țară. Doar ambițiile personale ale unor indivizi care vânează funcțiile publice pentru considerente materiale, orgolii și vanitate. Nu avem un cerc de prieteni, ne-am eliminat singuri din grupuri în care puteam conta și ne-am așezat umili la picioarele stăpânilor.

Nu avem planuri reale, doar promisiuni și „greaua moștenire”. Suntem un grup de oameni care se încăpățânează să nu dispară. De aici și frustrările politicienilor noștri. Păi, la câte eforturi depun ei!


sursa: 60m.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.