DEZINFORMAREA ZILEI:
”Parlamentarii AUR și-au votat mărirea indemnizațiilor”

best auto leo vaslui


Aceasta a fost dezinformarea lansată ieri după votul din Senat asupra inițiativei legislative L 544 / 2022, votată de toate partidele, cu excepția unuia singur, dar care a adus multă dezorientare în rândul populației, aflate în criză.


Care este de fapt adevărul?

În primul rând, votul de ieri din Senat nu are nicio valoare, deoarece nu votul AUR a înclinat balanța, ci majoritatea guvernamentală. În plus, pe această problemă, Senatul are rol de reflecție, fiind prima cameră sesizată. Decizională va fi Camera Deputaților, unde, cu siguranță, AUR va vota altfel, pentru a evita astfel de interpretări tendențioase.

În al doilea rând, numărul celor 30 și ceva de parlamentari AUR din totalul demnitarilor și personalului din autoritățile și instituțiile publice care vor beneficia de această creștere este cam de 1 : 10.000, adică infim. Iar ”profitul” politic practic nu există, fiind chiar negativ. Să fi ignorat senatorii AUR aceste aspecte? Greu de crezut. Pe o astfel de logică a ”conflictului de interese”, se poate interpreta ca Parlamentul să nu mai crească nici pensiile, deoarece vreunii dintre parlamentari sunt și pensionari. Complet eronat.

În al treilea rând, trebuie avut în vedere că nu parlamentarii AUR au inițiat un astfel de proiect de lege, ci Guvernul. Acesta a introdus un proiect de lege de aprobare a Ordonanței de urgență nr. 115 / 2022, prin care, aceste creșteri deja sunt aprobate, fiind în vigoare din luna august 2022.

În altă ordine de idei, într-o perioadă de criză, vi se pare grav să aprobi o creștere salarială, fie ea și pentru o parte a populației ?!… Nu cred. Personal apreciez că este de datoria celor care conduc Țara să găsească soluții pentru fiecare categorie socio-profesională, chiar și pe rând, pentru că practic e imposibil să rezolvi toate problemele în același timp. Lăsând la o parte ipocrizia, senatorii AUR au dat dovadă de curaj și demnitate. Pentru că și bugetarii sunt tot oameni, tot cetățeni și, la rândul lor, contribuabili la buget.


Cei care doresc să înțeleagă problema în profunzimea ei, vor putea citi cele ce urmează.

În 2017, Parlamentul a aprobat Legea-cadru nr. 153/2017, pentru salarizarea personalului plătit din fonduri publice, adică a lucrătorilor din autoritățile și instituțiile publice. Legea a eșalonat aceste creșteri până în anul 2022, inclusiv, astfel că, la 1 ianuarie a.c. ar fi trebuit ca legea să se aplice integral.

Personalul plătit din fonduri publice a fost împărțit în două categorii. Pentru lucrătorii din administrația centrală (Președinție, Guvern, ministere, autorități centrale etc.) și cea teritorială, legea a stabilit coeficienți de ierarhizare și salarii de bază concrete, care au fost acordate eșalonat.

În schimb, pentru cei din administrația publică locală, adică din aparatul propriu al consiliilor judeţene, primării şi consilii locale și din instituţiile şi serviciile publice de interes local şi judeţean din subordinea acestora, legea a stabilit ca salariile de bază să se stabilească prin hotărâre a consiliului local sau judeţean, după caz, în urma consultării organizaţiilor sindicale sau a reprezentanţilor salariaţilor, între limita minimă reprezentată de salariul minim pe economie garantat în plată și o limită maximă reprezentată de indemnizația viceprimarului.

Prin ordonanțele succesive de salarizare anuală, indemnizațiile persoanelor care ocupă funcții de demnitate publică, inclusiv ale viceprimarilor, au fost înghețate la nivelul anului 2019, ceea ce a condus practic la blocarea salarizării în primării în ultimii patru ani.

Știți ce salarii au fost într-o primărie de comună sub 3.000 de locuitori în perioada 2019 – iulie 2022 ? Viceprimarul are coeficientul 3, care se înmulțește cu 2080 lei (salariul minim pe economie garantat în plată la nivelul anului 2019), face 6240 lei brut lunar, adică impresionanta sumă de…. 3650 lei net pentru Viceprimar. Restul personalului: Secretar general UAT, Funcționari publici și angajați contractuali cu studii superioare de conducere și de execuție, se află sub acest salariu. Asta le dorim ? Mizerie fără limite ? Descurajarea ocupării acestor funcții ? Nu cred.

Prin Ordonanţa de urgenţă nr. 115 din 26 august 2022 s-a stabilit ca începând cu luna august 2022, cuantumul brut al salariilor de bază şi indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice să se majoreze cu doar 1/4 din diferenţa dintre cele prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017, pentru anul 2022 şi cele din luna decembrie 2021.

Așadar, nici vorbă de a intra în vigoare în anul 2022 salariile prevăzute de Legea-cadru pentru anul… 2022.

Întrebăm cetățenii: mai doriți ca legile să aibă vreo valoare în această Țară ?

Întrebarea nr. 2: Sunteți de acord ca AUR niciodată să nu mai voteze creșteri de salarii și pensii, indiferent pentru cine?


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.