Diplomați ruși expulzați: Ambasada Rusiei la Chişinău anunţă că îşi va suspenda temporar serviciile consulare

best auto leo vaslui

Ambasada Rusiei în Republica Moldova a anunţat că va înceta temporar să ofere programări pentru chestiuni consulare, în ceea ce oficialii moldoveni spun că este o situaţie legată de ordinul autorităţilor ţării de a reduce personalul diplomatic al Moscovei, relatează Reuters.

Un comunicat transmis sâmbătă seară de ambasadă anunţă că programările consulare vor fi suspendate începând cu data de 5 august „din motive tehnice”.

Decizia vine după ce Chişinăul a decis să reducă personalului de la ambasada rusă la 25 de persoane de la nivelul actual de peste 80, începând cu data de 15 august. Guvernul prooccidental al Republicii Moldova a arătat că o astfel de măsură va stabili paritatea cu ambasada Moldovei la Moscova. „Ei nu sunt declaraţi persona non grata. Pur şi simplu li se cere să plece pentru a stabili paritatea”, a declarat reporterilor Igor Zaharov, secretarul de presă al Ministerului de Externe de la Chişinău.

Reducerea a fost ordonată după ce presa a relatat că pe acoperişul ambasadei ruse de la Chişinău sunt instalate 28 de antene care cel mai probabil sunt folosite la interceptări şi spionaj. Purtătoarea cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a promis că Moscova va lua măsuri de represalii care vor fi anunţate ulterior.

O mare parte din activitatea consulară a ambasadei ruse în Republica Moldova se referă la enclava separatistă pro-rusă din Transnistria, care s-a desprins din Moldova înainte de prăbuşirea regimului sovietic şi unde trăiesc 200.000 de posesori de paşapoarte ruseşti, notează Reuters. Personalul ambasadei putea anterior să se deplaseze în Transnistrtia pentru a se ocupa de afacerile consulare, dar autorităţile din regiunea separatistă spun că reducerile de personal vor face ca acest aranjament să fie mult mai dificil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.