Doamna deputat Raisa Enachi(AUR):,,Guvernul trebuie să facă mai mult decât să distribuie vouchere”

best auto leo vaslui

 Raisa Enachi, doamna deputat AUR de Vaslui, atrage atenția asupra necesității unei abordări mai profunde în ceea ce privește reducerea semnificativă a cazurilor de violență, criticând inițiativa Guvernului de a distribui vouchere persoanelor afectate. Într-o declarație politică, Enachi susține că soluția nu constă doar în acordarea de vouchere, ci în implementarea unor legi mai dure pentru combaterea abuzurilor.

Ministrul Justiției a prezentat o inițiativă în cadrul ședinței de Guvern, propunând distribuirea de vouchere în vederea asigurării unui ajutor imediat victimelor, limitând valoarea maximă a unui astfel de tichet la cinci salarii minime brute, echivalentul a 16.500 de lei.

Enachi argumentează că promovarea non-violenței necesită o abordare mai detaliată și riguroasă decât simpla distribuire de vouchere. În ce condiții vor fi acordate aceste tichete? Într-o țară afectată de cazuri frecvente de violență, inclusiv abuz fizic, abuz sexual și agresiuni verbale, este crucial să se stabilească criterii clare pentru acordarea voucherelelor victimelor infracțiunilor, ținând cont de gravitatea acestora.

În plus, Enachi ridică întrebări privind bugetul alocat pentru aceste vouchere și eficacitatea limitată a oferirii a doar 30 de tichete, în condițiile în care în 2022 au fost înregistrate peste 70.000 de cazuri de violență domestică în România. Ea subliniază importanța unei abordări care să reducă semnificativ cazurile, evitând stimularea unor posibile cazuri intenționate de violență în vederea obținerii de fonduri.

Enachi susține că România are nevoie de legi mai severe împotriva abuzurilor, indiferent de gen, și că este esențial să se evalueze dacă inițiativa voucherelor este cea mai eficientă modalitate de sprijinire a victimelor infracțiunilor. O abordare mai amplă ar putea include, pe lângă asistența financiară, și servicii de consiliere și asistență psihologică, alături de îmbunătățirea cadrului legal pentru prevenirea infracțiunilor.

Cetățenii sunt îndemnați să monitorizeze eficacitatea resurselor alocate sprijinirii victimelor infracțiunilor și să se asigure că măsurile adoptate au un impact real pozitiv. Prevenirea repetării violențelor trebuie să fie un obiectiv major, implicând investiții în programe de prevenție și educație care să adreseze cauzele profunde ale violenței și să promoveze o cultură a respectului și a non-violenței.

Asigurarea accesului echitabil la servicii medicale, asistență psihologică și consiliere juridică pentru toți cei afectați reprezintă o altă prioritate. În paralel, promovarea unei culturi de responsabilitate și respect pentru legile și drepturile individuale este esențială, inclusiv sancționarea agresorilor pentru acțiunile lor.

Reducerea violenței nu se rezumă doar la alocarea de resurse; este un efort continuu pentru combaterea rădăcinilor problemei și pentru construirea unei societăți mai echitabile și sigure pentru toți cetățenii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.