Dobânzile bancare se stabilizează. Creditarea imobiliară începe în a doua parte a anului


Decizia BNR a fost aceea de a limita creșterea dobânzii de referință și perspectivele anunțate sunt cele de stopare a creșterii dobânzilor.

Acest lucru înseamnă că se va intra pe un palier de stagnare și cel mai probabil în partea a doua a lui 2023 vom asista chiar la mici scăderi.

Specialiștii susțin că românii trebuie să se obișnuiască cu noul nivel al dobânzilor bancare deoarece acestea trebuie să reflecte și posibilitatea economisirii, iar băncile trebuie să ofere dobânzi atrăgătoare celor care constituie depozite.

Politica BNR este ca băncile să atragă bani de la cetățeni și în acest fel cetățenii să fie dispuși să economisească ajungându-se la scăderea inflației. Pentru ca românii să își țină banii în depozite dobânzile oferite trebuie să fie suficient de ridicate.

România are totuși cele mai ridicate dobânzi din Uniunea Europeană. Birocrația și corupția ridicată fac ca economia țării să fie una neperformantă, neatrăgătoare pentru investitori. În statele europene puternice dobânzile oferite pentru achiziția de locuințe sunt mai mici de 2-3%, însă românii nu pot risca să ia credite în euro deoarece ar fi apoi afectați de modificarea cursului de schimb.

Se estimează că în partea a doua a lui 2023 românii vor începe să ia din nou credite pentru achiziția de locuințe, însă valoarea acestora va fi adaptată la noile realități ale pieței, adică credite mai mici, locuințe la un preț mai mic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.