După ce în Parlament s-a anunțat „un posibil faliment” pe piața RCA, 20 de firme de asigurări cer aplicarea legii și spun că „avem încredere că instituțiile statului își vor îndeplini atribuțiile”.

best auto leo vaslui

Declarația prin care Uniunea din care fac parte 20 de companii de asigurări susține că are încredere în lege și în autorități vine în contextul care Euroins, compania reclamată penal de ASF, a susținut că „este atacată coordonat” de oameni din instituții și că statul român, „de rea credință”, vrea să-i preia compania în administrare.

Uniunea are printre membri și toate firmele importante de pe piața RCA, cele care au în portofoliu peste 7 milioane de polițe de asigurări auto obligatorii. Printre ele este și Euroins, cea care a încasat în anul 2022, conform datelor ASF, 500 de milioane de euro de la asigurați, majoritatea banilor venind din RCA. 
Euroins consideră că oameni ai statului român lucrează contra sa ASF a semnalat probleme majore la Euroins și a trimis la Parchetul General trei plângeri. Cea mai recentă sesizare penală a fost împotriva întregii conduceri Euroins. Reclamația penală s-a referit la faptul că ASF a descoperit o dublă raportare pe care o face compania, care nu evidențiază conform legii procesele pe care le are cu asigurații. În plus, a descoperit ASF, Euroins a respins „din burtă” mii de dosare de pagubă, decizând să nu plătească despăgubiri oamenilor și firmelor. 
„Compania bulgară este atacată de oficiali ai Autorității de Reglementare Financiară din România de trei ani”, a titrat televiziunea de stat de la Sofia, rezumând declarațiile făcute de Assen Hristov, patronul Euroins. În concluzie, Eurohold, grupul din care face parte Euroins, a amenințat cu neaderarea României la Schengen. Bulgarii spun că ASF invocă o gaură de solvabilitate de 400 de milioane de euro la Euroins Acționarul principal al Euroins a declarat că suspectează că statul român vrea să preia administrarea companiei, statul urmând să fie „un administrator de rea credință”.  Hristov a invocat un raport al ASF, care semnalează mari probleme de solvabilitate. Assen Hristov a și dezvăluit suma reclamată de ASF, spunând însă că deficitul de solvabilitate e numai invenția autorității. „E impresia că acestei companii i-ar putea lipsi aproximativ 400 de milioane de euro”, a spus patronul Euroins.
Luate separat, companiile de asigurări nu au vorbit Libertatea a aflat, din surse de piață, că multe firme de asigurări sunt deranjate de practicile constante ale Euroins, care nu plătește și a preferat să adune 102.000 de procese în ultimii cinci ani, conflicte care atrag asupra întregii industrii neîncrederea și nemulțumirea publică.
Numai că, luate separat, companiile de asigurări au evitat să discute oficial situația, „pentru că nu comentăm public ce fac competitorii”.  Întrebare către cele 20 de companii: „Ce așteptați de la ASF și de la Guvern?” Ziarul a contactat UNSAR, asociația care reprezintă interesul comun al companiilor. În statutul uniunii există printre obiective „formularea și susținerea de propuneri, opinii și puncte de vedere”, atunci când e vorba despre „implicații în domeniul asigurărilor în relația cu autoritățile și instituțiile publice, precum și cu alte persoane fizice și juridice implicate”.
Răspunsul UNSAR: „Avem încredere că instituțiile statului își vor îndeplini atribuțiile” Uniunea companiilor de asigurări a răspuns că are încredere în lege, în decizii și în autorități.  UNSAR nu a nominalizat nicio firmă, dar, privit de aproape, punctul de vedere al Uniunii diferă de cel al Euroins, care a contestat deciziile și oamenii din autoritățile care au controlat-o. „Avem încredere că instituțiile statului își vor îndeplini atribuțiile, aplicând legislația europeană și cea națională în domeniul asigurărilor, în beneficiul clienților, economiei și al societății românești, și că vor fi luate cele mai bune decizii, asigurând stabilitate și predictibilitate” a răspuns UNSAR pentru publicul Libertatea. „UNSAR nu are atribuții privind supravegherea industriei de asigurări – însă, prin activitatea noastră ca asociație reprezentativă, ne-am îndreptat cu precădere către consumatori și clienți, derulând campanii de informare concentrate pe rolul asigurărilor, pentru ca oamenii să poată lua decizii informate”, a continuat declarația Uniunii. „Prin intermediul despăgubirilor plătite, de circa 3,7 milioane euro în fiecare zi calendaristică, industria de asigurări contribuie la protecția financiară a oamenilor și a companiilor, economiei, societății și comunităților”, a încheiat UNSAR răspunsul său. 

 


Sursa:libertatea.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.