„Economia de energie nu e doar obligație, e efort cetățenesc de război”

best auto leo vaslui

Războiul împotriva Ucrainei, care se apropie acum de un an, a dus la o scădere drastică a fluxurilor de energie din Rusia. Reducerea consumului de energie nu este doar o obligație, ci și o modalitate prin care cetățenii UE contribuie la efortul de război, se afirmă într-o opinie publicată pe Euractiv 

Este foarte bine ca liderii europeni să repete că UE nu este parte a conflictului, dar finanțarea și ajutorul militar spun un alt adevăr. S-ar putea să nu existe trupe NATO poziționate pe linia frontului în acest moment, dar, așa cum a declarat un diplomat de la Paris pentru EURACTIV, neoficial:  „Suntem în război”. Intrăm într-o nouă fază, renăscută, a Războiului Rece – doar că, de data aceasta, fiecare european poate resimți greul acestuia, deoarece scăderea fluxurilor de energie dinspre Rusia lovește puternic portofelele. Instituțiile UE se străduiesc să ofere un sprijin semnificativ, ceea ce, la rândul său, deschide calea pentru soluțiile gata făcute ale alarmiștilor și populiștilor. Cu toate acestea, una dintre soluțiile la criză se află chiar în fața ochilor noștri: Cetățenii europeni ar trebui să reducă consumul de energie pentru a ajuta la încheierea războiului și pentru a vedea victoria Ucrainei.

UE se află în fața a două obiective urgente: Să pună capăt războiului prin sprijinul neclintit acordat Ucrainei și să meargă înainte cu o tranziție ecologică radicală prin intermediul Green Deal al Comisiei Europene. Aceste două obiective se pot de fapt alimenta reciproc, ceea ce Pierre Charbonnier, un cercetător de la Sciences Po, a numit „ecologia războiului”.

Războiul nu trebuie să fie purtat doar pe linia întâi, a spus Charbonnier. Reducerea energiei a devenit un act de rezistență, accesibil tuturor cetățenilor europeni, pentru a învinge invazia Rusiei. De asemenea, asigură faptul că UE nu va mai depinde niciodată de petrolul și gazele lui Vladimir Putin – și a dovedit deja că poate face acest lucru. „Niciodată până acum, exporturile de petrol ale unuia dintre cei doi mari exportatori mondiali [Rusia] nu au fost supuse unor măsuri atât de restrictive”, a scris Helen Thompson, cercetătoare la Universitatea din Cambridge, în revista Green.

Pe scurt, presiunea pentru surse de energie locale mai curate, mai ecologice și mai verzi este atât o cale de ieșire din dependență, cât și o cale de ieșire din colapsul climatic. Ca atare, finanțarea combaterii schimbărilor climatice ar trebui să fie integrată în bugetul Departamentului de Apărare al SUA, a scris Mona Ali, cercetător la Universitatea de Stat din New York, în revista Green.

Potrivit diplomatului stabilit la Paris, acest tur de forță al Occidentului poate, de asemenea, să ne arate calea pentru a „reflecta asupra a ceea ce va fi Europa mâine”. Încurajarea tuturor de a reduce consumul personal de energie va sublinia, pe lângă susținerea efortului de război, faptul că acțiunile drastice necesare pentru a schimba cursul schimbărilor climatice sunt posibile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.