Elon Musk și un grup de experți solicită o pauză de 6 luni în antrenarea sistemelor de inteligenţă artificială, invocând riscuri pentru societate şi umanitate

best auto leo vaslui
Sursa foto: Captura video TED

Elon Musk, împreună cu câțiva experți în inteligență artificială,  au solicitat o pauză de jumătate de an în dezvoltarea sistemelor avansate de inteligență artificială, motivul fiind faptul că acestea prezintă riscuri pentru societate şi umanitate, informează Mediafax.ro.

Scrisoarea este semnată de peste 1.000 de persoane, printre care Elon Musk, cofondatorul Apple – Steve Wozniak și directorul general al Stability AI – Emad Mostaque. Aceștia solicită o pauză în dezvoltarea inteligenţei artificiale avansate până când protocoale de siguranţă comune pentru astfel de modele vor fi dezvoltate, implementate şi auditate de experţi independenţi.

„Sistemele puternice de inteligenţă artificială ar trebui să fie dezvoltate numai după ce suntem siguri că efectele lor vor fi pozitive şi că riscurile lor vor fi gestionabile”, se arată în scrisoare.

Scrisoarea evidențiază riscurile potenţiale pentru societate şi civilizaţie pe care le pun sistemele de inteligenţă artificială competitive, mai ales perturbări economice şi politice, şi cere dezvoltatorilor să aiba în vedere colaborarea cu factorii de decizie politică în ceea ce priveşte guvernanţa şi autorităţile de reglementare.

Decizia acestora vine în contextul în care şi Europol s-a alăturat vocilor care exprimă preocupările etice şi juridice privind inteligenţa artificială avansată, cum ar fi ChatGPT. Europol a oferit și un avertisment în ceea ce privește potenţiala utilizare abuzivă a sistemului în încercările de phishing, dezinformare şi criminalitate cibernetică.

De când a fost lansat, ChatGPT al OpenAI, susţinut de Microsoft, a impulsionat rivalii să dezvolte modele similare de limbaj, de mari dimensiuni, iar companiile să integreze modele similare în produsele lor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.