EXCLUSIVITATE | Mircea Platon despre noile proiecte de legi ale educației: Sunt o variantă și mai ideologizată a legilor lui Cîmpeanu

best auto leo vaslui
Sursa foto: Captura VIDEO

Mircea Platon, cunoscut om de cultură și specialist în educație, spune că proiectele de legi ale ministrului Ligia Deca reprezintă „o variantă și mai ideologizată a legilor lui Cîmpeanu”.

Răspunzând apelului R3media de a caracteriza aceste proiecte legislative, redactorul-șef al Convorbirilor literare afirmă că acestea „nu au nimic în comun cu învățământului românesc și care urmăresc să-i transforme pe români în figuranți în propria țară”.

Mircea Platon deplânge faptul că, în timp ce în afară mari universități renunță la principiile ideologizante, la noi sunt transformate în concepte de bază în școală.

„Sunt o variantă și mai ideologizată a Legilor lui Cîmpeanu. Actuala variantă a legii referitoare la învățământul preuniversitar cuprinde unele mici concesii, cum ar fi cele referitoare la Bacalaureat, unde s-a renunțat la testul grilă digital și la amestecarea limbii române cu alte obiecte. Dar acestea ar putea reveni prin ordin de ministru. În general însă, rămâne o lege care urmărește deșcolarizarea și ideologizarea în ritm agresiv. E de ajuns să ne uităm la modul în care s-a făcut așa-zisa consultarea publică în cazul ambelor variante ale legii, ca să ne dăm seama că e vorba de o lege redactată conform unor priorități și ordine venite din afara țării, care nu au nimic în comun cu învățământului românesc și care urmăresc să-i transforme pe români în figuranți în propria țară, așa cum au fost și sunt și cu prilejul acestor consultări publice blitz, în care rolul cel mai important l-au jucat experții necunoscuți ai MEC și tot felul de ONGuri reprezentând diverse grupări de interese de afaceri și de ideologii degradante.

Printre altele, în timp ce în SUA mari universități de stat precum The University of North Carolina au început să interzică folosirea ideologiei bazate pe „diversitate, echitate și incluziune”, la noi aceste concepte sunt transformate de actuala lege în concepte de bază ale sistemului de educație din România, ceea ce indică intenția unei ideologizări agresive a educației. Ideologizare cu atât mai îngrijorătoare cu cât grădinița rămâne obligatorie și, de la 3 ani, copiii se vor găși supuși unui mediu potențial ostil valorilor familiei și chiar demnității și integrității personale”, a declarat Mircea Platon, în exclusivitate pentru R3media.

Reamintim că luni, 27 februarie, Ligia Deca a făcut publice proiectele de lege ale educației ce vor fi trimise Parlamentului.

Aceste proiecte vor sta în dezbatere publică timp de 10 zile, până pe 7 martie. Cei care vor să trimită propuneri de modificare o pot face la adresa: legile.educatiei@edu.gov.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.