FACTURA RUSEASCĂ

best auto leo vaslui

Câștigul. Aproape 1 milion de euro pe zi. Atât a încasat, în medie, anul trecut, biroul din București al unei companii cipriote, principalul importator de gaze naturale în 2021. A obținut astfel un profit de opt ori mai mare decât filiala Gazprom din România.

Prețul preferențial. Compania cipriotă a reușit să aducă gazele mai ieftin decât Gazprom, gigantul statului rus, de unde se aprovizionează. A vândut și de cinci ori mai scump în plină criză energetică.

Beneficiarul. Schema îl îmbogățește pe oligarhul rus Vitaliy Machitski, care importă de două decenii gaze rusești la noi prin intermediul unor companii înființate în paradisuri fiscale. Lanțul comercial îi permite să câștige de două ori, atât din importuri, cât și din furnizare.

Omul Kremlinului. Machitski este prieten din tinerețe cu generalul KGB, Serghei Chemezov, directorul executiv al ROSTEC, complexul militar al Kremlinului care produce și armele cu care sunt atacate acum orașele din Ucraina. Chemezov este, la rândul lui, vechi camarad în spionajul sovietic cu Vladimir Putin, liderul suprem de la Moscova. În ultimii opt ani, Chemezov a figurat constant pe lista sancțiunilor internaționale, în timp ce aviza proiecte de anvergură între ROSTEC și companiile lui Machitski.

Decontul. Guvernul nostru contracarează scumpirea gazelor prin compensarea facturilor și plafonarea prețului la consumatorii finali. Decontul este suportat tot de noi, prin taxe și impozite, susțin experții în energie. În plus, gazele au scumpit masiv îngrășămintele, iar specialiștii spun că simțim asta în buzunare când cumpărăm pâine, carne sau ulei.

CUM PIERDEM. Doi mici fermieri încep în forță noul an agricol, în martie, la marginea unui sat din județul Cluj, deși iarna pare că s-a mutat la începutul primăverii. Nici războiul care tocmai începuse la graniță, nici creșterea prețului la îngrășăminte chimice, esențiale pentru culturile agricole, nu-i sperie deocamdată: 

„Noi cumpărăm mai ieftin din Ungaria, de la Azomureșul lor”.

Prețul crescuse de patru ori față de vara trecută.

La nici o sută de kilometri distanță, producătorul local, Azomureș Târgu Mureș, anunțase cu trei luni înainte că oprește temporar producția, fiind sufocat de costul gazelor naturale – principala materie primă: 

„(…) În această situație, Azomureș nu poate produce îngrășăminte la prețuri accesibile distribuitorilor și fermierilor. (…) Este imposibil ca fermierii români să accepte astfel de prețuri și, prin urmare, este imposibil ca Azomureș să opereze cu astfel de costuri”, menționa, pe 17 decembrie 2021, un comunicat oficial al combinatului. 

Azomureș consumă mari cantități de gaze ca să producă îngrășăminte printr-un proces tehnologic complex.

La scară națională, populația era deja copleșită de facturile la gaze și electricitate, iar Guvernul contracara explozia prețurilor cu bani pompați de la buget.

sursa: www.riseproject.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.