Faimoasa mănăstire rusească Lavra Peșterilor din Kiev a fost confiscată de Ucraina

best auto leo vaslui

Guvernul Ucrainei a revendicat Lavra Pecerska (Lavra Peșterilor) din Kiev, cea mai veche mănăstire creștin ortodoxă din Ucraina și centrul aripii sprijinite de Rusia a Bisericii Ortodoxe Ucrainene, numită și Patriarhia Moscovei, relatează Sky News. 

Ministrul ucrainean al Culturii, Oleksandr Tkacenko, a afirmat că mănăstirea, cunoscută sub numele de Mănăstirea Peșterilor, veche de circa 1.000 de ani, a fost preluată de stat după ce contractul de închiriere pentru aceasta posedat de Biserica Ortodoxă Ucraineană (UOC) a expirat, sâmbătă, 31 decembrie. 

În plus, Tkacenko a afirmat că UOC a solicitat și a obținut aprobarea de a ține o slujbă la catedrală, sâmbătă, când se sărbătorește Crăciunul ortodox pe rit vechi. 


În anul 2019, UOC a obținut recunoașterea din partea Patriarhului Ecumenic al Constantinopolului. 

Patriarhii ortodocși de la Moscova nu au vrut să accepte această desemnare care a oficializat o separare de biserica rusă. 

UOC, care a rămas devotată patriarhului Moscovei încă din secolul al XVII-lea, și-a declarat independența față de patriarhia Moscovei după declanșarea invaziei în Ucraina. 

Biserica Ortodoxă Ucraineană a oferit Moscovei o replică liturgică rece, renunțând la comemorarea patriarhului Kirill al Moscovei ca lider al cultului public și binecuvântând propriul ulei sacramental, în loc să utilizeze rezerva Moscovei. 

Însă agențiile de securitate ucrainene au afirmat că a păstrat legături strânse cu Moscova. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.