Fermierii din România și alte țări din estul UE, nemulțumiți că cerealele ieftine din Ucraina au invadat piața

best auto leo vaslui

Mai multe state din estul UE se plâng că măsurile de solidaritate pentru Ucraina ar putea avea dezavantaje pentru propriile piețe, transmite publicația austriacă Die Presse.

Potrivit țărilor din estul UE, grânele ieftine din Ucraina cauzează tot mai multe probleme pentru agricultori. Facilitarea comerțului cu Ucraina în timpul războiului de agresiune rusesc a făcut ca semnificativ mai multe furaje și alimente din Ucraina să ajungă în special în Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, România și Slovacia, după cum reiese dintr-un document comun al acestor țări UE.

„În prezent, există tot mai multe indicii că această creștere, dacă nu este controlată, ar putea crea dificultăți serioase pentru producătorii UE din sectorul agricol”, se arată în documentul citat de Die Presse.

Miniștrii agriculturii din țările UE discută despre această consecință a războiului și despre posibilele soluții în cadrul unei reuniuni programate luni la Bruxelles. Potrivit celor șase țări, efectele în sectorul cerealelor sunt deosebit de semnificative.

Fermierii susțin că anul trecut importurile de porumb din Ucraina în țările vecine din UE au crescut de la câteva mii de tone la câteva milioane de tone, comparativ cu anii precedenți.

Pentru a evita ca mari cantități de cereale din Ucraina să fie pierdute pe piața mondială din cauza războiului, UE a creat așa-numitele „Solidarity Lanes”, facilitând astfel rutele de transport și controalele la frontieră pentru produsele din țara est-europeană. Cu toate acestea, după cum se dovedește acum, o parte din grânele ucrainene nu au ajuns pe piața mondială, ci au împins produsele naționale în afara piețelor naționale ca hrană ieftină pentru animale, se plâng țările din Europa de Est menționate mai sus.

„Este important să nu se renunțe la extinderea culoarelor de solidaritate ale UE, astfel încât grâul ucrainean să ajungă acolo unde se termină culoarele de solidaritate: în porturile UE pentru a fi transportat mai departe în țările de destinație”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Federal al Alimentației și Agriculturii Agenției germane de presă.

În documentul lor, cele șase state UE subliniază că sunt pregătite să continue să sprijine Ucraina în sectorul agricol, dacă acest lucru nu are un impact negativ asupra propriilor piețe. În plus, ele consideră că fermierii locali care sunt afectați ar trebui să fie despăgubiți. Potrivit Comisiei Europene, înainte de războiul de agresiune rusesc, Rusia și Ucraina furnizau împreună aproximativ 34% din grâul destinat piețelor mondiale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.