Firea anunță creșterea sumelor și a vârstei pentru creditele garantate de stat pentru studenți și familii / Statul va garanta credite inclusiv pentru mașini second hand și electrocasnice, anunță ministrul Familiei

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a anunțat, joi, că se lucrează la creșterea sumelor și a vârstei pentru creditele garantate de stat pentru studenți și familii, scenariile discutate fiind de 75.000 de lei în programul Student Invest, cu vârsta de maximum 45 de ani și până la 150.000 de lei în programul Family Start. Statul va garanta credite inclusiv pentru mașini second hand, anunță ministrul.

„Îmbunătățim programele de creditare Family Start și Student Invest, așa cum ne-au cerut cetățenii: creștem sumele acordate și vârsta solicitanților, acordăm posibilitatea achiziției oricărui tip de autoturism, nu doar cu 7 locuri, extindem categoriilor persoanelor eligibile cu medicii rezidenți, masteranzii, doctoranzii”, a precizat Gabriela Firea pe pagina sa de Facebook.

650 de credite au fost acordate până acum în programele Student Invest și Family Start.

„Continuăm aceste proiecte extrem de importante pentru tinerii din România și pregătim modificări care să le facă și mai accesibile. De exemplu, și familiile monoparentale sau medicii rezidenți vor putea aplica în aceste programe”, adaugă Firea.

Aceasta menționează că creditele cu garanția statului și dobânda plătită de Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse au fost extrem de solicitate în ultima lună a anului 2022. Astfel, până la sfârșitul lui decembrie au fost acordate aproape 500 de credite pentru studenți și 150 pentru familii la început de drum. În total, garanțiile plătite de stat pentru aceste credite se ridică la circa 30 de milioane de lei.

„Propunem introducerea unor criterii care le vor permite familiilor monoparentale, din ce în ce mai multe în România, dar și asistenților maternali să poată accesa aceste credite.

În programul Student Invest vrem să le dăm posibilitatea și medicilor rezidenți să se poată înscrie, pe lângă studenți, masteranzii sau doctoranzii. De aceea, propunem modificarea vârstei până la maximum 45 de ani. De asemenea, vom crește nivelul maxim al vârstei doritorilor și pentru creditele Family Start.

Propunem și majorarea sumelor care pot fi accesate. Scenariile discutate sunt maximum 75.000 de lei în programul Student Invest și până la 150.000 de lei, la Family Start. De asemenea, va exista și o ajustare a pragului de venituri pentru familii.

Vor exista modificări majore și asupra cheltuielilor eligibile. Astfel, banii vor putea fi folosiți și pentru achiziția unor mașini second hand, pentru renovarea sau dotarea cu panouri fotovoltaice a unei locuințe, dar chiar și pentru electrocasnice noi.

Publicăm în curând toate modificările propuse și ne dorim ca în cel mai scurt timp să fie puse în aplicare.

Conext. În varianta actuală, prin programul Student Invest, tinerii cu vârstă cuprinsă între 18-31 de ani, înscriși într-o instituție de învățământ superior, pot accesa până la 50.000 de lei , suma fiind garantată în proporție de 80% de Fondul Român de Contragarantare, conform Economedia.ro.

Printre avantajele creditelor din acest program se numără faptul că tinerii care le vor accesa vor achita la final tot atât cât au împrumutat, iar sumele vor putea fi rambursate în maximum 10 ani.

Prin Family Start se asigură garantarea unui credit în valoare de maximum 75.000 lei, în proporţie de 80% de către stat, exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare, precum şi în suportarea dobânzilor şi a cheltuielilor adiacente creditului pentru acordarea de finanţări pentru acoperirea unor cheltuieli eligibile în program (de exemplu: plata cheltuielilor cu cresa, gradinita, scoala, after school, achiziţia de autoturisme familiale noi cu 7 locuri, taxe de studii, inclusiv licenta, master, doctorat, plata chiriei, avans din achiziţia unei locuinţe). Beneficiari eligibili: Persoane fizice cu vârsta cuprinsă între 18 ani împliniţi şi până la 45 de ani neîmpliniţi care isi intemeiaza o familie si care au venituri nete de pana la maxim 7500 RON pe familie/luna, conform Economedia.ro.

Sursa: G4media.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informații de calitate.